Longstay Golfmatka Lagosiin Portugaliin


Golfmatka Lagosiin Portugaliin
03. - 20.03.2019

    Matkaseura: EJH, Päivi, Satu ja Pera.
    Matkareitti: lento Helsinki - Lissabon, vuokra-auto Lissabon - Lagos - Lissabon, lento Lissabon - Helsinki
    Pelatut kentät: Onyria Palmares Lagos ja Praia, Onyria Palmares Alvor, Boa Vista Golf, Santo Antonio Golf, Espiche Golf

Alkusanat

Kesällä mietittiin moneen kertaan, minne tehtäisiin talven longstaymatka. Nyt jätettiin taas Aasia pois laskuista, joten paikkaa katseltiin Euroopasta Sadun ja Peran kanssa. Monilta pelikavereiltamme olimme saaneet hyvää arvostelua Portugalin Lagosista, jonne useampikin golfmatkoihin erikoistunut matkatoimisto järjestää reissuja. Tutkimme tarjontaa tarkasti ja vaihtoehdoista valitsimme AK-Matkojen longstaymatkan. Tarjouksen pyysin sieltä marraskuun alussa ja saimme hyviä ehdotuksia pelikentistä. Päädyimme siis tähän matkaan, joka sopi meille kaikille. Auton vuokrauksen takia lyhensimme matkaamme 27 päivään. 12.11. vahvistettiin matka. Hotelli on, kuten yleensäkin Lagosin matkoissa, Marina Club Lagos Resort, joka sijaitsee aivan kaupungin reunalla. Lennot varattiin TAP:lta Lissaboniin, josta myöhemmin vuokrattiin auto. Lennon vaihto Faroon olisi ottanut niin paljon aikaa, että nopeammin oltaisiin perillä ajamalla Lissabonista. Pelejä varattiin 17, joista 10 Palmares Golfiin, 3 Boavistaan, 3 Espicheen ja 1 Santo Antonioon. Palmaresiin pystyi varaamaan etukäteen vain 4 peliä ja loput piti hoitaa paikan päällä enintään 48 tuntia ennen peliä.

Pera hoiti auton varauksen ja pitkän tutkiskelun jälkeen päädyttiin Ford Focus Estateen Guerin-vuokraamolta, mutta saimme allemme Toyota Auriksen, joka olikin Peralle tuttu auto.

Lentoliput ja voucherit tulivat 18.02.2019. Helmikuun lopussa varasin pysäköinnin P5-halliin. Nettihinta oli 29 päiväksi 103 euroa. Check-in ei onnistunut netin kautta, koska yrittivät periä lisämaksua matkatavaroista, jotka on jo maksettu.

Sunnuntai 03.03.2019 Lauantain ja sunnuntain välisen yön unet jäivät vähiin. Lieneekö syynä ollut matkajännitys? Kellot oli asetettu herättämään 5.00, mutta ylhäällä oltiin jo puoli tuntia aikaisemmin. 5.55 lähdettiin omalla autolla kohti Helsingin lentoasemaa. Pakkasta oli 7 astetta ja sää oli selkeä. Parkkipaikka löytyi P5:stä helposti ja päästiin kävelemään T1-terminaaliin kilometrin matka. Vähän aikaa jouduttiin odottelemaan, sillä TAP:n lähtöselvitys avattiin vasta 7.00. Hyvin kuitenkin kaikki sujui ja Satu ja Perakin olivat jo saapuneet T1-terminaaliin. Yhdessä mentiin turvatarkastuksen läpi kahville Johan & Nyström-kahvilaan, joka olikin tuttu paikka. Kahvi kyllä maksoi juhlavat 4.20 euroa, mutta sillä hinnalla sai myös santsikupin. TAP:n Airbus 320-koneeseen päästiin portilla 13 8.45. Kone tuli suunnilleen puoliksi täyteen ja lähti portilta aurinkoisessa säässä aikataulussa 9.07. Jäätymisen estokäsittely vei vain 5 minuuttia ja niin ilmaan päästiin 9.26. Lentoajaksi arvioitiin 4h 50 min. Koneessa tarjottiin ilmainen ruoka juomineen ja kaikki sujui hyvin.

Lissaboniin laskeuduttiin 12.08 (Suomen aika – 2h). Koneesta päästiin ulos pienellä viiveellä busseihin ja hihnalle 4 tullessamme saimme laukkumme melkein heti. Bägit tulivat aivan hallin toiseen päähän hihnalle 14 ja nekin saapuivat juuri, kun ehdittiin paikalle. Sitten lähdettiin etsimään Guerinin autovuokraamoa, joka löytyi aivan terminaalin toisesta päästä. Pienen odottelun jälkeen saatiin Toyota Auris-farmari, johon tavarat saatiin odotetusti sullottua. 13.45 lähdettiin Peran ollessa puikoissa kohti Algarvessa 300 kilometrin päässä sijaitsevaa Lagosia. Grandolassa pysähdyttiin kahville Novos Sabores Na Laterna-kahvioon. Vähän ennen sitä siirryimme moottoritieltä E2 hiljaisemmalle IC1-tielle. Sitä ajeltiin sitten kaikessa rauhassa oikaisten Silvesin kautta Lagosiin, josta Marina Club Lagos Resort löytyi helposti kännykkänavigoinnin avulla. Huoneet saatiin sovitusti uima-allasnäkymällä ja vierekkäin.

Pienen järjestelyn jälkeen lähdin Sadun ja Peran kanssa käymään autolla läheisessä Pingo Doce-supermarketissa, josta olikin aika paljon ostettavaa, koska meillä oli resort-huoneisto, jossa itse voimme laittaa ruokaa. Illalla istuttiin vielä hetki Sadun ja Peran huoneessa ja suunniteltiin tulevia koitoksia.

Lämpötila Lagosissa oli 20 astetta ja sää selkeä. Nukkumaan päästiin vasta n. 23.00.

Helsinki - Lissabon - Lagos
Muutaman vuoden tauon jälkeen ylitimme taas Vasco da Gaman sillan. Haikaran pesät tulivat reissullamme tutuiksi, koska niitä oli paljon joka puolella. Näkymä Marina Club Lagos Resortin parvekkeeltamme uima-altaalle, jossa oli vielä hiljaista.

Maanantai 04.03.2019 Aamulla 6.20 oli lämmintä 15.3 astetta ja taivaalla oli jonkun verran pilviä. Normaalin matka-aamiaisen jälkeen varustauduttiin menemään reissun ensimmäiselle golfkierrokselle.

Lagos
Marina Club Lagos Resortin pääsisäänkäynti on tässä ja parkkipaikat toisella puolella katua. Asuntomme keittiö ja olohuone näyttivät tältä. Kyllä siinä oli hyvä asua 4 viikkoa. Makuuhuonekin oli tilava. Parvekkeelta näkyi uima-altaan lisäksi satama ja osa Lagosin kaupunkia, jossa on yli 30000 asukasta.

8.30 lähdettiin porukalla Onyria Palmares Golf Courselle, jossa meillä oli lähtö 9.38. Kärryt maksoivat 6 euroa. Samalla alkoi ulkona olla pientä vesisadetta. Vähän ehdittiin chippailla ja puttailla harjoitusalueella. Matkaan lähdettiin aikataulun mukaisesti. Yhdeksikkö 10-18 on nimeltään Lagos ja toisena puoliskona pelattu 19-27 on nimeltään Praia. Kolmas yhdeksikkö 1-9 on Alvor. Pelini sujui alussa todella surkeasti ja ensimmäisen kahden väylän aikana olin hukannut jo 5 palloa. Sitten pikkuhiljaa pelini alkoi paranemaan. Palloja hävisi silti vielä lisää ja ostin yhdeltä tiipaikalta 15 Titleist-palloa 10 eurolla. Osa niistä oli Pro V1:siä. Ensimmäinen yhdeksikkö kesti 2h 20min ja toinen 2h 00min. Koko kierroksen ajan satoi enimmäkseen, mutta pari pientä taukoa kyllä oli. Kentällä on aika paljon korkeuseroja ja se tekee siitä mielenkiintoisen. Reuna-alueilla on monin paikoin tiheitä ja piikikkäitä pusikkoja. Aika pitkiä siirtymiäkin on useita ja varsinkin eri yhdeksikköjen avausväylälle on pitkä siirtymä. Heikkojalkaiselle tämä on täysin autokenttä. Kierros kesti kaikkiaan 4h 20min.

Palmares
Palmares Golfin klubitalo on melko vaatimaton ja pieni näin komealle golfkentälle. Korkeuseroja on melkoisesti kuten tällä 11. väylällä, joka on 424 metriä pitkä par4 (keltainen tii). 17. väylä on par5, 480 metriä ja se avataan myös mäeltä. Kyllä täältä ylämäkiväyliäkin löytyy.

19. väylä eli Praia-yhdeksikön avausväylä, jonka korotettu griini on kentän ikävin kallistuksineen.
Junarata on kentän vieressä ja sen ali mennään meren puolelle, jossa on 4 links-tyyppistä väylää. 18. ja 27. griiniltä mennään ylämäkeen puoli kilometriä klubille. 19. tiillekin mennään ensin ylämäkeä ja alamäkeä.

Pelin jälkeen klubilla oli kauhea meteli, joten emme jääneet sinne vaan ajettiin vähän eri reittiä hyvin kapeata tietä hotellille. Sadekin oli loppunut ja aurinko pääsi esiin. 14.30 pohjoispuolella sijaitsevalla parvekkeellamme oli 22.2 astetta lämmintä. Suihkun ja pienen lepohetken jälkeen lähdimme kaikki kävelemään ja menimme venesatamaan, jossa on paljon ravintoloita. Marina Barissa söimme paistetun kanan puolikkaan ranskalaisilla ja vihanneksilla. Olut tai viini kuului hintaan 8 euroa ja annos oli suuri. Siitä jatkoimme kävelysillan yli kaupungin puolella ja poikkesimme ennen hotellille paluuta Pingo Docessa ostoksilla.

Päivä oli alkuun sateinen ja lämpötila pysytteli alle 20 asteen. Iltapäivällä päästiin yli 20 asteen, kun aurinko pääsi paistamaan.

Lagos
Marina Bar on aivan satama-altaan vierellä, kuten lukuisia muitakin baareja ja ravintoloita. Satamassa on valtavasti purjeveneitä, osa kookkaitakin, ja paljon hienoja moottoriveneitäkin. Kanaalin yli vie kevyen liikenteen silta, joka avataan aina, kun purjeveneitä tulee tai lähtee satamasta.
Lagosin kanaali on pitkä ja melko leveäkin. Veden pinta vaihtelee parin metrin verran vuorokaudessa nousu- ja laskuveden mukaan.
Osa kaupungin kerrostaloista on koristeltu suurin kuvin, kuten tämäkin erikoinen talon pääty.
Haikaran pesiä on kaupungissakin useita. Tämä on käytöstä poistetun savupiipun päässä.

Tiistai 05.03.2019 Aamulla 7.00 oli lämmintä 15.0 astetta ja tihuutti hiukan vettä. Luvassa oli puolen päivän aikaan sadetta. 8.00 ei enää tihuuttanut, mutta taivas oli täysin pilvinen. 9.00 lähdettiin pelaamaan Boavista Golfiin. Kärryt maksoivat siellä 7 euroa. Lähtöaikamme oli 10.00, mutta pääsimme matkaan 9.40. 4. väylällä päästimme perässämme tulleen autolla liikkuvan pariskunnan ohi ja sen jälkeen saimme mennä täysin omassa rauhassa melkein loppuun asti. Sää oli hyvä sateeton ensimmäisen 9 reiän ajan. 10. väylälle ehdittyämme alkoi tulla tihkua ja kohta sen jälkeen pientä sadetta. Välillä sade taukosi ja vielä pelin jälkeen ravintolassa istuessamme satoi. Kierros kesti taas tasan 4 tuntia. Kenttä on melkoisen mäkinen ja mielenkiintoinen. Yksi syvä rotko tuli peliin kahdella väylällä. Ensimmäiset ja ainoat lammet olivat väylillä 14 … 17. Siirtymät olivat melko lyhyitä. Kiva kenttä!

Klubilla söimme vielä juomien jälkeen. Paluumatkalla kävimme ostoksilla LIDLissä. Hotellilla oltiin 16.00. Lämpötila parvekkeella oli 20.3 astetta. Sitten lepäiltiin ja keitettiin kahvit. 19.00 tulivat Satu ja Pera istumaan iltaa kanssamme. Siinä vierähti kevyesti pari tuntia.

Boavista - Lagos
Boavista Golf Resortiin kuuluu myös kylpylä, joka on tässä vasemmalla ja golfklubi oikealla. Nyt ollaan jo kiipeämässä 3. väylää ylös ja tien takana näkyy 2. väylä. Melko kumpuilevaa on! Boavistan 6. väylä on 152-metrinen par3, joka lyödään syvän rotkon yli. Pallo on saatava griinille ilmassa.
7. väylän tiiltä näkyy Luzin kylä hyvin ja vasemmalla näkyy merikin kunnolla. 8. väylä on par5, jossa toinen lyönti pelataan tuon saman rotkon yli. Rotkolla on leveyttä kymmeniä metrejä. Vesilinnut ilakoivat pienissä lammissa, joita alkoi löytyä 14. väylältä ja sen jälkeen.
16. väylä on par5, jossa ennen griiniä laskeudutaan alas ja noustaan taas griinin tasalle. Seuraava väylä on sitten kapea par4, jossa oikealla on vettä ja vasemmalla puita loma-asuntoja suojaamassa. Nyt ollaan noustu jo 18. griinin lähelle ja taustalla näkyy mäessä 3. väylä. Klubitalo taitaa olla koko alueen korkeimmalla kohdalla.
Päätösgriini onkin ihan klubitalon ja terassin vieressä. Tästä kentästä jäi kyllä hyvä maku haastavuudesta huolimatta. Ravintola on suuri ja niin viihtyisä, että jäätiin syömään. Terassilla oli nyt vähän turhan viileää. Hotellimme uima-allas alue oli iltaisin hienosti valaistu. Kaupungin valot olivat kyllä yksinkertaisia.

Keskiviikko 06.03.2019 Aamulla 6.30 oli lämmintä 15.3 astetta ja taivas oli pilvessä. Vielä ei kuitenkaan satanut. Tänään meillä oli vapaapäivä. Aamiaisen jälkeen lähdin 8.30 tekemään pienen tutustumiskävelyn Lagosin kaupunkiin. Kävelysillan jälkeen kävelin n. 1.5 km merelle päin, jossa on Fortress, vanha linnoitus. Siitä kävelin kuvia ottaen hieman vanhan kaupungin kapeita kujia, mutta sade vähän haittasi etenemistä. Kalahallikin löytyi rantatien varrelta ja näin 4 apteekkia ja valtavasti erilaisia ravintoloita. Sadetta tuli välillä melko runsaasti. 9.40 5.3 kilometrin lenkki oli tehty. Kaupungilla oli lämpömittari, joka näytti 17 astetta.

Lagos
Igreja de Santa Maria on aika suuren aukion reunassa. Vanhan kaupungin alueella on myös kirkko tiiviisti vanhojen talojen välissä. Fortress eli Fortaleza da Ponta de Bandeira on linnoitus kanaalin suulla aivan meren äärellä. Se on valmistunut 1600-luvun lopulla. Aivan linnoituksen vieressä on yksi pienistä uimarannoista, joita on tässä kallioisen Ponta da Piedade-niemen reunalla.
Kallioilta on näkymä aallonmurtajien ja kanaalin yli Meia Praialle, jonka takana ja osittain rannalla on Palmares Golf. Lagosin vaaleisiin rakennuksiin on saatu hieman enemmänkin värikkyytta mm. maalaamalla aita kuten tässä. Aina ei tarvitse edes käytää räikeitä värejä, kun rakennukseen saa elävyyttä. Hillitympiäkin värejä on käytetty.

Puolilta päivin lähdettiin porukalla kävelylle, kun sade oli melkein kokonaan loppunut. Tuuli oli kuitenkin melkoisen voimakas ja tuli pohjoisesta. Satama-alueella käytiin LazyJack's-kahvilassa juomassa kahvit croissantin kanssa. Sitten jatkettiin matkaa Lagosin keskustaan, jossa otettiin pienet oluet Taquelim Goncalves-baarin terassilla. Siitä jatkettiin matkaan lähellä olevaan Farmacía Ribeiro Lopeziin, jossa Päivi ja Pera kävivät ostoksilla. Sen jälkeen jatkettiin vanhan kaupungin lähelle ja mentiin lounaalle Giovanni Pizzeriaan. Annokset maksoivat alle 10 euroa ja olivat hyvät. Sitten palattiinkin hotellille päin. Matkalla rantakadun Intermarche Supermarketista ostettiin ruokatarvikkeita.

Hotellilla levättiin hetki ja käytiin sitten Sadun ja Peran luona tekemässä yhteenveto päivästä. 17.30 oli parvekkeella lämmintä 16.9 astetta ja aurinko paistoi. Päivän ylin lämpötila oli 19.6 astetta.

Lagos
Kävelysillan vierustan aidassakin on käytetty hieman värejä. Takana näkyy sataman valvomorakennus. Rantakadulla on hyvä kävellä leveää väylää pitkin ja päivällä siinä on paljon myyntikojuja, kun tästä kävelee vielä eteen päin. Caravela Boa Esperanca muistuttaa portugalilaisten tutkimusmatkailijoiden saavutuksista maailman merillä.
Vanhan kaupungin alueella on paljon kävelykatuja, joiden reunoilla löytyy runsaati kauppoja ja ravintoloita. Giovanni Pizzeriassa kävimme syömässä. Sisällä oli paremmin tilaa ja ulkona oli vielä hieman viileää. Ravintolan tarjoilija tarjoutui ottamaan meistä yhteisen kuvan. Ruoka oli edullista ja hyvää.

Torstai 07.03.2019 Nyt oli aamulla 6.00 lämmintä 8.7 astetta eli tähän mennessä selkeästi kylmin yö. Minimi oli 8.0 astetta. 7.30 aurinko paistoi eikä pilviä juuri näkynyt. 8.45 lähdin pienelle lenkille. Kävelin rautatieasemalle, jonne on matkaa vain alle 500 metriä. Tällä vanhalla museojunalla on yhteys Faron kautta Lissaboniin ja aina Portoon saakka.

11.00 lähdettiin pelaamaan Palmaresiin. Nyt lähtömme oli 19. tiiltä (Praia) 12.10 ja toisena puoliskona pelattiin 1-9 (Alvor), Onneksi pääsimme lähtemään jo 11.45, koska iltapäivälle luvattiin sadetta. Sitä ei kuitenkaan koko pelimme aikana onneksi kuulunut. Olimme ainut 4 pelaajan ryhmä, mitä pelissä nähtiin. Kolme kahden hengen ryhmää päästettiin etuysillä ohi ja silti meillä meni puolikkaaseen aikaa vain 1h 55min. Reissun ensimmäisen birkun tein jo väylällä 20 (par 5). 1. tiille oli melkoinen kävelymatka ylämäkeen ja siellä olikin jo monta ryhmää odottelemassa. 20 minuuttia kului, ennen kuin pääsimme matkaan tasan 14.00. Tämä yhdeksikkö vaikutti kaikkein mukavimmalta. Näköalat olivat hienot Alvoriin päin. Griinit kentällä ovat suuria ja melkoisen nopeita. Kierroksen jälkeen käytiin klubilla kahvilla ja sitten ajeltiinkin hotellille, jossa oltiin 16.50.

Sää oli edelleen sateeton, mutta jo 17.30 alkoi sataa. Lämpötila oli 17.20 vielä 16.3 astetta. Päivän aikana mittari oli näyttänyt enimmillään 20.9 astetta. Päivi laittoi sitten ruokaa (tonnikalapastaa), jota syötiin antaumuksella. Sen jälkeen olikin jo levon aika.

Palmares
19.tiiltä näkyvät hyvin väylät alhaalla, Meia Praia-hiekkaranta ja Lagosin kaupunki. 23. väylä on par3 ja se pelataan kohti hiekkarannan dyynejä. Hiekkaa on riittänyt waste-alueeksi väylän sivuunkin. Heti griinin takana olevan dyynin takaa paljastuu hiekkaranta ja Atlantin valtameri.
Alvor-kentän 1. väylä on koko kentän numero 1. Se on 387 metriä pitkä par4, joka avataan ylämäkeen. Vaatii 200-metrisen avauksen mäen päälle. Toisella väylällä otetaan takaisin: 200-metrinen par3 alamäkeen. Tämä väylä vaikutti helpommalta kuin mitä luvut kertovat. 4. väylä (519 m) on komea par5 alamäkeen. Veden takana näkyy Alvorin kaupunki ja yhdessä oikealla näkyvistä korkeista taloista oltiin 3 vuotta sitten.
5. väylä pelataan myös alamäkeen. Vesialueiden välissä näkyy Alvorin luonnosuojelualue, jossa käveltiin edellisellä reissulla. Prainhan kallioilla käveltiin myös viime kerralla. Matkaa tästä on sinne vajaat 6 km. Tämän Alvor-yhdeksikön pituus on muuten 3115 metriä! 9. väylä nousee sitten ylös lähelle klubitaloa. Tälläkin on mittaa 374 metriä, joten ihan helppo se ei ole. Griini on vielä hyvin bunkkeroitu.

Perjantai 08.03.2019 Aamulla 6.50 oli lämmintä 10.6 astetta ja taivaalla oli hieman pilviä. 9.00 lähdimme pelaamaan Boavista Golfiin. Lähtöaikamme oli 10.00, mutta pääsimme matkaan jo 9.50. Edessämme oli 3 hengen ryhmä samoin kuin takanamme. Hyvin pysyimme vauhdissa. Peli eteni sujuvasti eikä isompia odotuksia tullut. Sää oli mitä mainioin, vaikka pohjoistuuli olikin melko kova. Kierros kesti 4h 19min. Klubille ei jääty, vaan lähdettiin katsomaan ampumahiihdon MM-kisoja.

Paluumatkalla käytiin ostamassa Pingo Docesta vettä ja muita tarvikkeita. 15.15 alkoi ampumahiihto ja 15.30 Satu ja Pera tulivat meille kisakatsomoon. Siinä menikin kivasti koko ilta sukuselvityksiä ja seuraavien päivien ohjelmaa selvitellessä.

Päivä oli aurinkoinen ja lämpömittari parvekkeella varjossa näytti enimmillään 22.6 astetta. Aurinko kuitenkin lämmitti parveketta ja todellinen lämpötila lienee ollut 21 astetta. Pohjoistuulta oli koko päivän melkoisesti.

Boavista
Klubitalon edusta on hienon näköinen kunnon nimikylttineen ja värikkäine kukkineen. 3. väylän griinin edessä on pari bunkkeria, takana vähän kauempana tie ja sen takana pienehköjä lomataloja. 4. griinin takana on vanha kivitalo, jota on kunnostettu. Vanhoja raunioita on tälläkin kentällä useita.
Tuulivoimaa tuotetaan Portugalissa paljon, 24% maan sähköstä. Suomessa prosenttiluku on 3. 8. väylä näkyy hyvin tässä zoomatussa kuvassa. Rotkoon on tiiltä matkaa vajaat 250 metriä alamäkeen. 13. väyläkin on par5 ja avataan alamäkeen. Noin 100 metriä ennen griiniä on poikittainen oja.
Tuo 13. väylän oja oli kuiva, mutta vaikea sieltä on pelata kivien vuoksi. Komeampi olisi veden kanssa! 14. väylä on 145 metriä pitkä par3, mutta vesi kyllä pidentää sitä silmissä. 15. väylä on 369 metriä pitkä par4, jossa griinille tullaan ylämäkeen. Tämä ei ole helppo väylä!
16. väylä par5 pelataan ensin hieman alamäkeen, sitten jyrkkään alamäkeen ja sitten taas ylös isolle griinille. 17. väylällä griinin edessä on suihkulähteellä varustettu pieni lampi. Tämä lyhyt par4 on kuitenkin melko haastava. Perillä ollaan! Klubitalo terasseineen odottaa. Nyt on ilmakin kohdallaan, joten terassilla kelpasi istua.

Lauantai 09.03.2019 Aamulla 6.50 oli lämmintä 8.4 astetta ja taivas oli melko selkeä. 7.50 lähdin Peran kanssa kävelylle rantaan. Rautatieaseman vierestä käveltiin hiekkarannalle. Lähellä vesirajaa oli kovaa hiekkaa ja siinä oli hyvä kävellä. Rannalla on ravintoloita tasaisin välein aivan Alvorin tapaan. 3.5 kilometrin jälkeen käännyttiin radan yli maantien varteen ja käveltiin hotellille. Aikaa kului 1.5 tuntia ja matkaa kertyi 5.7 km. Sää oli erinomainen, ei tuulta ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Palattuamme 9.20 parvekkeen mittari näytti 14.0 astetta.

Lagos
Tällä alueella on hyvin paljon vanhoja rakennusten raunioita kuten nämäkin rannan tuntumassa. Rantahiekka oli erittäin hienoa ja vähän upottavaa dyynien lähellä. Kävely siinä oli aika raskasta. Vesirajan tuntumassa hiekka oli kosteudesta johtuen kovaa ja hyvä kävellä. Tästä eteenpäin on 4 km seuraavalle aallonmurtajalle.
Ponta da Piedaden kalliot ovat n. 2 kilometrin päässä. Ranta on hyvin loivaa, joka näkyy siitä, mihin pienetkin allot yltävät. Ravintoloiden kohdalle on rakennettu puisia kulkusiltoja, jotka estävät hiekan kulkeutumisen ja johtavat oikeaan paikkaan. Radan ylityspaikkoja on järjestetty tasaisin välein. Noin tunnin välein kulkee juna Lagosista Faroon ja takaisin.

11.00 lähdettiin porukalla kaupungille ja käveltiin kanaalin reunaa linnoitukselle. Siitä mentiin kahvillle Mar-ravintolaan, josta oli hyvät näköalat merelle ja Alvoriin. Paluumatkalla käytiin taas Farmacía Ribeiro Lopez-apteekissa. Sitten poikettiin ostoksilla Intermarchessa. Minä kävin vielä LIDLissä nakkeja ostamassa. Kävelyä tuli nyt 6.9 km. Huoneessamme katseltiin Holmenkollenin kisoja ja ampumahiihtoa. 17.30 oli lämpötila 21.4 astetta.

Lagos
Intermarche on pienehkö market aivan Lagosin keskustassa ja sieltä löytyivät kaikki tärkeimmät ruokatavarat. Rantabulevardi on melko pitkä ja nyt myymälätelttojakin oli jo auki runsaasti. Aika hiljaista oli vielä. Santa Maria-kirkon vieressä on toinenkin kirkkomainen torni. Aukiolla on iso matala vesiallas.
Vanhin osa kaupunkia on ympäröity muurilla, Sisälle pääsee monista paikoista, mutta länsipuolella aukkoja on harvassa. Linnoituksen sisälläkin käytiin ja ankealta näytti. Pieniä huoneita oli muutamia ja ne olivat melkein tyhjiä. Kyllähän sisältä löytyi rukoilupaikkakin. Tämä taisi olla kaikkein koristeellisin huone.
Kattotasanteella on nurkissa tähystyspaikat, joista näkyi kauas maalle ja merelle. Katolla on myös paljon tällaisia koristeita, jotka lienevät vähän uudempaa tekoa. Katolta näkyy Palmares Golfin 27. väylä ja Palmares Golf Resortin hotellirakennus.
Kahvipaikkamme Mar Café on aika korkealla ja siitä on hyvät näköalat rannalle ja merelle. Rantakalliot ovat upeita ja kuvauksellisia. Eroosion aiheuttamista vaaroista on varoituskylttejä tiheässä. Liikuntarajoitteisten on aika vaikea kulkea täällä. Pienen pieniä hiekkaranta-alueita on alhaalla muutamia.

17.50 mentiin Sadun ja Peran kanssa syömään. Ensin poikettiin kuitenkin aperitiiville Marinan Oasis-baariin. Sen jälkeen kiivettiin samaan rakennukseen kerrosta ylemmäksi italialaiseen Portofino's-ravintolaan, jossa saatiin oikein hyvät ruoat. Sitten palattiinkin hotelliin ja mentiin Sadun ja Peran luo yömyssylle. 20.00 lämpötila oli parvekkeella 15.4 astetta.

Lagos
Suuressa osassa vanhaa kaupunkia on kapeita kujia, joissa on vain asuinrakennuksia.
Vanhojen savupiippujen huiputkin on varattu asumiskäyttöön. Näitä näkyi muutamia.
Haikarat pysyivät tiukasti pesillään ja matalammilla olevista pesistä kuului varoituskalistelu.
Tässä näkyvät molemmat iltamme poikkeamiskohteet. Oasis Cafésta sai erinomaiset gin tonicit. Ilta alkoi Marinassa. Auringonlaskut olivat komeita, vaikka se ei mereen laskeutunutkaan. Nämä rantapalmut siivottiin ollessamme Lagosissa. Kuivat oksat latvuksista poistettiin.

Sunnuntai 10.03.2019 6.00 oli lämmintä 10.4 astetta. Alimmillaan oli 10.0 astetta ja taivas oli täysin pilvetön. 8.00 menin Sadun ja Peran kanssa aamiaiselle hotellin Way Point-ravintolaan. Se maksoi 11 euroa ja oli aika normaali hotelliaamiainen. Muitakin oli syömässä, mutta kun lähdimme pois, ketään ei enää jäänyt. Aamiaista tarjottiin 11.30:een asti. Heti sen jälkeen 8.50 lähdin Peran kanssa kävelylle. Nyt käveltiin kanavan kaupungin puoleista rantaa kohti Ponte de Piedadea. Alas Praia O Aran hiekkarannalle käveltiin ja siitä kivuttiin toisesta päästä ylös. Aivan niemen kärkeen ei kävelty, vaan käännyttiin takaisin. Vanhan kaupungin läpi käveltiin Marinaan ja otettiin oluet Amuras-baarissa. Iso olut maksoi 2 euroa. Lenkki oli 7 km.

Lagos
Peran kanssa käveltiin niemelle päin ja etsimme oikotietä rannan läheltä. Jouduimme tähän hotellin uima-altaan viereen, mutta vasemmalta puolelta pääsi alas rannalle. Ranta on hieno pieni hiekkaranta, johon kalliot antavat ilmettä. Molemmista päistä pääsee portaita pitkin alas/ylös. Vielä tähän aikaan ei paljon ihmisiä näkynyt, mutta kunhan kuukausi kuluu, alkaa vilskettä olla.
Mitähän tuo mies teki luolassa! Idässä tällaisissa luolissa asusteli pyhiä miehiä, mutta ei tuo sellaiselta näyttänyt. Odotetut portaat, joita pitkin päästiin ylös kohti seuraavaa kohdetta. Kallion päällä oli maalari ikuistamassa hiekkarantaa ja kallioita. Kyllä näitä näkymiä kannattaa ikuistaa!
Maalarin kohteena oli suurinpiirtein tämä maisema, mutta vähän ylempää nähtynä. Aivan niemeen ei menty vaan palattiin vanhaan kaupunkiin ja ihmeteltiin tätä koppia.. Kävelysilta on avattu ja purjevene lipuu meren puolelle. Tällaista oli sää pitkään.

Puolen päivän aikaan Päivi laittoi meille ruojaa ja syötyämme aloimme katsella ampumahiihtoa. Ei siitä sen kummempaa. 16.20 lähdimme Päivin kanssa kävelylle meren rantaan aseman ohi. Lenkki oli vain 2.5 km. Lämpötila oli ylimmillään 22.4 astetta. Tänään oli minulla pyykinpesupäivä.

Lagos
Päivikin lähti rannalle. Nyt oli helppo kävelykelpoinen alue supistunut nousuveden vuoksi. Päivi levähti ravintolan penkillä ja samaan aikaan uima-asuinen tyttö meni ravintolan tiloihin. Vanhan aseman päätyseinä on koristeltu hienoilla lasikaakeleilla, joista osa oli jo vähän murtunut.

Maanantai 11.03.2019 5.30 oli lämmintä 13.2 astetta ja 7.00 oli alimmillaan 12.0 astetta. Taivas oli taas täysin pilvetön. Aamiainen laitettiin normaaliin tapaan omassa huoneessa. 8.50 lähdettiin pelaamaan Palmaresiin. Tänään pelattiin taas 10 tiiltä eli Lagos ja Praia. Lähtöaikamme oli 9.38, mutta taas päästiin lähtemään hieman aikaisemmin eli 9.20. Me oltiin toiseksi viimeinen porukka 10. tiiltä. Niinpä 19. tiillä eli Praian ensimmäisellä oli 4-5 autoa, kun mentiin sinne. Startteri tuli kuitenkin paikalle ja me päästiin heti jatkamaan ja porukat odottelivat vielä meidän perässä tulevan ryhmänkin ennen lähtöään. Nyt koko kierros kesti sen optimin eli 4h 40min. Puoliväliin ehdittiin juuri ajoissa 11.54. Pelikin sujui jotenkuten ja lämmintä oli.

Klubilla otettiin pelin jälkeen oluet ja sitten ajettiin Pingo Docen kautta hotellille 15.00. Siivoojat tulivat huoneeseen kohta saavuttuamme. Meia Praian sääasema näytti lämpötilaksi 23 astetta. Parvekkeellamme oli jo 24.7 astetta, mutta aurinko on paistanut sinne jo tovin. Anturi on kuitenkin koko ajan varjossa. 16.30 lämpötila näytti olevan yli 27 astetta parvekkeella varjossa. Tuuleton auringonpaiste lämmitti koko parvekkeen. Päivi laittoi sitten sipulipihvejä jauhelihasta ja hyväähän se oli.

18.00 Satu ja Pera tulivat meille iltaa istumaan ja keskusteltiin päivän tapahtumista ja aika paljon muustakin. 21,00 lämpötila oli 17.4.

Palmares
Palmaresin klubin edessä on komeita punakukkaisia pensait taustanaan harjoitusgriini. Tämä kuva on klubin alueelta otettu Ponta da Piedadelle päin. 10. tiiltä lähdettiin lyömään rantaan päin mutta välillä meni päin mäntyä.
Oli laskuveden aika ja Alvorin laguuni oli melkein kuiva. Tämä kuva on otettu 11. tiiltä. 12 väylä seuraavalle tiille mennessä näyttää tältä. Griini on suuri ja hyvä näin. Näitä keltakukkaisia mimosapensaita oli Portugali täynnä.
15. väylä on petollinen par4. Toinen lyönti lyödään sokkona ja väyla viettää voimakkaast vasemmalle kohti vesiestettä tämän kourun jälkeen. Männyn oikealle puolelle pitäisi lyönnin lähteä. 19. griini on kentän hankalin. Harvoin saa siltä lähteä tyytyväisenä - valitettavasti. 23. väylä on par3 ja se tuotti alussa vaikeuksia oikealla olevien pitkien ruohotupsujen vuoksi. Se on kyllä onneksi estealuetta, koska palloa oli vaikea löytää.

Tiistai 12.03.2019 Aamulla 6.30 oli lämmintä 10.5 astetta. Tunnissa lämpeni 2 astetta. Taivas oli edelleen täysin pilvetön. 9.25 lähdettiin pelaamaan Boavistaan kentän viimeinen kierros. Päivi halusi nyt auton ja se maksoi 45 euroa. Lähtöaika oli meillä 10.10, mutta pääsimme matkaan 10.00. Kierros oli melko hidas, koska kenttä oli täynnä. Baariauto nähtiin läheltä, mutta emme ehtineet ostaa mitään, kun se jo häipyi. Ei sitä sen koommin nähty. Päivä oli aika lämmin, mutta melko tuulinen. Ylin lämpötila oli tänään 21.9 astetta. Kierros kesti 4h 45min. Boavistassa oli tosi kivat startterit, jotka juttelivat kanssamme mielellään.

Hotellilla oltiin 15.20 ja heti laitettiin ruokaa, jonka jälkeen lepäiltiin. 18.20 lähdin Pingo Doceen ostamaan tarvikkeita. 19.00 lämpötila oli tippunut jo 15 asteeseen ja viileä pohjoistuuli puhalsi melkoisesti. Onneksi koko päivä oli aurinkoinen.

Boavista
Boavista Golfin 1. tii on tässä kuten startterin koppikin. Ennen 1. väylän griiniä väylän oikea reuna on melko kalteva. Päivi on saanut puttinsa sisään ja Satu valmistautuu 2. griinillä.
Väylien tiedot on täällä hakattu kiveen tai oikeammin kiinnitetty. 6. tii on aivan 9. tiiboxin takana. 9. väylä on kaukana klubista. 13. griinin takana näkyy 15. väylä, joka on melko kalteva.
17. tiin vieressä oli lampaita ja vuohia aterioimassa. Paimen oli hieman piilossa. 17. väylällä on iso vino puu, jonka suojassa pari ankkaa lepäilee. Viimeistä kertaa tällä reissulla nähdään klubitalo tästä suunnasta.

Keskiviikko 13.03.2019 Aamulla 6.00 oli lämmintä 13.9 astetta. Pohjoistuuli oli melko voimakas ja tuntui hyvin viileältä. Pohjoistaivaalla näkyi aika paljon pilviä. Auringonnousun jälkeen lämpötila kävi 12.0 asteessa. 8.00 oli vielä vain 12.4 astetta ja tuuli kohtalainen. 8.20 lähdin tekemään aamulenkin. Kävelin sillan yli ja LIDLin vierestä aina Mercadonan marketille. Paluumatkan kävelin vanhan kaupungin kautta ja poikkesin Intermachessa, josta ostin mm. mansikoita. Kierros oli 6.5 km. 12.00 ulkona oli lämmintä 16.4 astetta ja edelleen tuli melkoisesti ja se viilensi ilmaa.

Lagos
Kävelyreitin varrelta löytyi vähän erikoisempi kasvi. Mikä lie? Continente on iso kauppaketju Portugalissa ja iso on tämä liikekin. Liikenneympyröitä on Lagosissakin paljon ja monien sisäosa on koristeltu.
Vanhaa kaupunkiä ympäröivä muuri on tältä osin pitkälti aukoton. Muuri erottaa vanhaa ja uudempaa asutusta. Igresia se São Sebastião 1400-luvulta ei ole kovin hyvässä maalissa.

12.30 lähdettiin ajelulle Ponta da Piedadelle, joka on Lagosin kaupungin eteläreunalla oleva kallioinen eroosion syömä niemi. Siellä on paljon luolia kallion läpi. Majakka ja tutka-asema sekä pieni ravintola ovat niemen kärjen ainoat rakennukset (50 metriä meren pinnan yläpuolella). Palattuemme hotellille 14.00 lämpötila oli 17.6 astetta. Tuuli viilensi edelleen ilmaa.

14.45 mentiin Sadun ja Peran luo katsomaan ampumahiihtoa ja juttelemaan mukavia. Ylin lämpötila oli 19.2 astetta ja tuuli koko päivän. Aurinko kyllä paistoi myös.

Lagos, Cabo da Piedade
Tässä rannan syvennykset ovat vielä loivia ja vihreitä. Eroosion syömät kallioseinämät ovat osittain monen värisiä. Meressäkin on vielä pieniä kalliosaaria. Kuinkahan kauan?
Majakkarakennus antenneineen on niemen kärjessä. Osaan eroosion syömiä kallioita pääsee huipulle. Luolia on kallion läpi ja syvennyksinä. Nämä ovat niemen turistirysiä.
Lakeuduin portaita pitkin rantaan melkein veden tasalle. Veneitä lipui luolaston matalassa rantavedessä. Taisi olla yli 200 porrasta veden tasalta ylös kallion päälle.
Tältä näyttää sama paikka ylhäältä katsottuna. Ranta jatkuu kallioisena vielä länteen päinkin. Niemen länsipuolellakin on kallion läpi meneviä aukkoja.

Torstai 14.03.2019 Aamulla 6.00 ei enää tuullut, mutta lämmintä oli vain 7.6 astetta. Alimmillaan kävi aamulla 7.0 asteessa. 9.00 lähdettiin lämpötilan ollessa jo 14 astetta pelaamaan jälleen Palmaresin Lagos ja Praia-kentät (10 … 27). Caddie Masterilta varattiin seuraava pelimme tänne lauantaiksi. Lähtöaikamme oli nyt 9.46, mutta pääsimme matkaan 9.38. Aika mukavasti edettiin ja alkoi olla jo lämmintä. Muutamia palloja hävisi ja aika monta myös löydettiin. Kierros kesti nyt 4h 10min.

Lagos, Palmares
Parkkipaikan takana olevassa koulussa on koulupäivä alkamassa. 10. väylä alhaalta griinin lähistöltä nähtynä. Vieressä on 11. griini ja takana 7. griini ja väylä (par3).
13. briini, jonka oikealla puolella näkyy 15. griini. Kauempana kuvan keskellä näkyvät 23. ja 22. väylä. Pera menossa mäkeä alas 17. väylän keltaiselta tiiltä. Tässä ei kannata yrittää oikaista (par5). Satu lyömässä 18. tiillä. Takana näkyväy 27. 27. tii, 17. väylä ja kauempana 21. ja 22. väylä.

Pelin jälkeen lähdettiin suoraan Pingo Docen kautta hotellille. Lämpötilakin oli jo noussut mukavasti 20.0 asteeseen. Ennen ampumahiihtoa laitettiin ruokaa. Vielä illalla keitettiin kahvit. 18.30 lähdettiin tekemään pieni ulkolenkki. Perakin tuli mukaan ja käytiin iltadrinkillä Oasis Cafessa. Gin tonic maksoi 4.95 ja Päivin Caipirosca 3.95.

Päivä oli melko lämmin ja ylimmillään oli varmaan 21 astetta. Aurinko paistoi koko päivän samoin kuin kuukin (aamun).

Lagos
Aurinko laskee taas ja näky on komea. Mitähän mahtaa haikara ajatella pesällään. Päivi caipiroscan ja Pera Oasiksen gin tonicin kimpussa.

Perjantai 15.03.2019 6.30 oli lämmintä 7.6 astetta ja taivas selkeä. 8.00 menin käymään Pingo Docessa ostamassa vettä ja pakasteita aamuviileän aikaan. 10.00 lämpötila oli jo 13.5 astetta, kun lähdettiin pelaamaan Santo Antonio Golfiin, vanhalta nimeltään Parque da Floresta, jonne hintaan 45 euroa/henk kuului greenfee ja auto (kahdelle jaettuna). Matkaa sinne oli alle 20 km. Kierrokselle lähdettiin 11.00 ja porukkaa näytti riittävän. Kenttä on hieno ja hyvinkin mäkinen. Autosta oli suuri apu, vaikka sillä ei saanutkaan ajaa kaikilla väylillä vaan ainoastaan teitä pitkin. Kielletyt väylät oli merkattu tuloskorttiin tummemmalla värillä. Kenttä oli kaikin puolin hienossa kunnossa ja griinit nopeat. Kierros kesti tasan 4 tuntia. Sen jälkeen syötiin ja otettiin oluet klubin Spike Barissa.

Hotellilla oltiin 16.30 ja Päivin kanssa etsittiin Spa, josta saatiin hinnasto. Kahvien jälkeen 18.40 lähdin käymään Lidlissä ja menomatkan tein maantiesillan kautta. Matka oli 1.3 km. Paluumatkan kuljin kävelysillan ja Marinan kautta ja siitä tuli matkaa 1.6 km.

Päivä oli aurinkoinen ja tuuli vähäistä. Lämpötila parvekkeella palattuamme oli 21.6 astetta. Illalla 20.00 oli vielä 16 astetta.

Santo Antonio
Santo Antonion harjoitusgriini ja takana olevassa taloryhmässä on golfklubi. 1. väylä antaa jo viitteitä kentästä. Mäkistä on ja tässä vino väylä ja korotettu griini. Oikealla 1. griini ja mäen päältä griinille rinteeseen 5. väylä, par3. Ajotiekin on serpentiini!
2. väylä on tässä oikealla ja vasemmalla näkyy 8. väylä. Molemmat par4. 3. väylä on siisti par3 notkon yli, mittaa vain 144 metriä. 5. väylä on myös par3, vain 87 metriä, mutta melkoisen kinkkinen.
Tässä on tämä par3 griiniltä kuvattuna tiille päin. 6. väylä yllätti hieman. Se jatkuu tuon vinon rinteen ja bunkkerin välistä suoraan. Tässä näkyy tulosuunta griinille. Ei näytäkään helpolta.
Tämä 8. väylä avataan myös sokkona. Griini on talojen vasemmalla puolella. 9. väylä on par5, jossa väylä on myös vinossa ja lisäksi piilossa oleva oja. 9. griini on sitten mäen päällä. Tähän sain tehtyä parin.
Klubitalon vierestä siirryttiin 10. tiille. Taukoon ei ole aikaa Portugalin kentillä. 10. väylä on melko selkeä par5, mutta vinoutta on tässäkin. Vieressä on 18. väylä. 11. väylä on kiva par3, jossa on vettäkin jo pelissä mukana.
Tälläkin kentällä on yksinkertaiset väylämerkinnät kiviin kiinnitettynä. 13. väylä on kuin lumikouru. Ei niin paha kuin pituus antaisi olettaa. 14. väylä on aika selkeä par4, kunhan pysyy väylällä.
15. väylä on 144-metrinen par3, tii mäen päällä. Komea lampi on välissä. Oikealla 16. väylä ja vasemmalla 17. Lyhyt väylä, mutta ennen griiniä on lampi väylien välissä. 16. griini näkyy oikealla ja 17. tii sadan metrin päässä vasemmalla.
18. väylän päässä näkyy klubi. Tämä päätösväylä on kentän helpoimpia. Vielä katse taakse päin: vasemmalla 10. väylä ja oikealla 18. väylä. Klubilta avautuu oikein kiva näkymä kentälle ja kertoo luonteen.

Lauantai 16.03.2019 6.10 oli parvekkeella lämmintä 6.6 astetta. 8.45 lähdettiin pelaamaan taas Palmares ja siellä väylät 1 … 18 eli Alvor ja Lagos. Lähtömme oli 9.22 ja se piti. Porukkaa oli paljon, mutta peli sujui hyvin eteenpäin. Peran birkkupitch vesiesteestä väylällä 15 oli päivän parasta antia. Keli oli hyvä ja kierros kesti 4h 15min. Peliaikaa tiistaiksi ei saatu vielä varattua, sillä varauksen voi tehdä vain 48 tuntia aikaisemmin. Hotellille lähdettiin heti pelin jälkeen.

Palmares
1. väylän toista lyöntiä odotellaan. Korkeuseroja on, sillä rantaankin mennään. Tämä väylä ei onneksi syö palloja, mutta kentällä huolto toimii. Hyvin monella tiillä on tällä kentällä löytöpalloja myynnissä. Hinta vaihtelee merkin ja kunnon mukaan. Tässä on pallonmyyjän maja. 4. väylän tiiltä otettu kuva, josta näkee, kuinka alhaalla griini on. Veden takana on Alvorin kylä, joka on tullut tutuksi aiemmin.
11. griini on aivan radan varressa. Junia kyllä kulkee harvakseltaan. 12. griini on kivan kokoinen lyhyehkön par3:n griiniksi. Tässä on Pera menossa tekemään birkkua 15. väylän vesiesteestä.

Lämpötila parvekkeella oli 20 astetta, kun saavuttiin hotellille 14.00. Päivi laittoi ruokaa ja sitten valmisteltiin illanviettoa kavereittemme kanssa.

Pera ja Satu tulivat meille lahjoineen viettämään syntymäpäivääni 15.50. Ilta kului mukavasti keskustellessa ja nautiskellessa.

Palmares
Synttärivierailla oli lahjat mukana, kun tulivat nauttimaan synttärikekkereistä. Päivi oli kerännyt päivällä kukkia kahvipöytään juhlan kunniaksi. Auringonlaskun aikaan taivaanranta oli taas kerran kuvauksellinen.

Sunnuntai 17.03.2019 Aamulla 6.30 oli lämmintä 10.6 astetta. Hieman oli taivaalla pilviä. Aamiaisella käytiin 8.00 Way Pointissa, 11 €/henkilö. 9.00 lähdettiin Peran kanssa kävelylle kaupunkiin. Reilu tunti kului ja matkaa kertyi 4.3 km. 10.30 oli jo 17 astetta lämmintä.

Alvor
Lagosin vanha rautatieasema alkaa olla vähän heikossa kunnossa. Vanhan kaupungin muurin länsipuolella oleva puistoalue näytti hoitamattomalta. Puistossa oli mm. tällaisia puita, joka jäi kyllä tunnistamatta.
Muurin kulmasta löytyi viimeisen päälle hieno minigolfrata. Conde de Ferreira on Lagosin ensimmäinen koulu, joka on avattu 24.03.1866. Tämä lintukin jäi tunnistamatta, mutta näytti joltakin rastaalta.

13.00 lähdettiin käymään vanhassa tutussa Alvorissa. Menomatkalla ajettiin Palmares Golfin kautta, jossa varasin peliajan tiistaiksi. Siitä mentiin sitten Penina Golfin ohi Alvoriin ja autolle löytyi parkkipaikka helposti. Kävelimme sitten mäen yli satamaan, jossa muisteltiin 3 vuoden takaisia vierailuja. Palasimme takaisin keskusympyrään ja käytiin syömässä vanhassa tutussa Chinese Restaurant Grande Muralhassa. Sama tuttu kiinalaisnainen otti meidät kätellen vastaan ja söimme hyvät edulliset ateriat. Ruoan päälle talo tarjosi vielä portviinit. Sen jälkeen ajettiin vielä Alvor Atlanticon vierestä ennen kuin lähdimme paluumatkalle Lagosiin. Hotellilla oltiin 16.15. Lämpötila oli 18.0 astetta ja päivä oli edelleen aurinkoinen, mutta hieman oli viilentävää tuulta.

Alvor
Ajaessamme kohti Alvoria tiellä meni iso mustalaisjoukko hevosineen. Alvorissa oli iso mainos Alvor Adventure Golfista, dinosaurushenkisestä minigolfradasta. Alvorin keskustasta haarautuvat kadut satamaan ja kaupungin pohjoisosaan.
Vanhan kaupungin kapealla kävelykadulla oli vielä hiljaista. Alvorin laguunissa oli imuruoppaaja, joka pumppasi lietettä satama-alueelta. Alvoriin näkyi hyvin mm. Palmaresin 8. väylä. ja loma-asuntoja.
Laskuveden huippu lähestyi ja laguunin pohja näkyi jo osittain. Chinese Grande Muralha-ravintolassa käytiin taas kolmen vuoden tauon jälkeen syömässä. Tämä ravintola on hyvä ja edullinen ja henkilökunta ystävällistä.

Maanantai 18.03.2019 Aamulla 6.20 oli lämmintä 10.3 astetta. Pohjoisella taivaalla oli hieman pilviä. Kohta aamiaisen jälkeen lähdettiin 8.15 pelaamaan kaikille uusi kenttä, Espiche Golf. Se on ihan hieno 18-reikäinen golfkenttä n. 8 kilometrin päässä hotellistamme. Pakettiimme kuului siellä 3 kierrosta tämän saman viikon aikana. Normaalit kärryt maksoivat 6 euroa ja Päivi otti sähköavusteiset 15 eurolla. Lähtöaikamme oli 9.10 ja juuri silloin pääsimme matkaan. Kentällä on kyllä mäkiä, mutta ehkä se on kuitenkin tasaisin tällä reissulla pelaamistamme kentistä. Hyvässä kunnossa kenttä oli, mutta osa bunkkereista oli repairia ja ilmeisesti muutettiin monien muiden bunkkereiden mukaisesti valkoisella kalkkikivihiekalla varustetuiksi. Kierros kesti tasan 4 tuntia, mutta siitä aika suuri osa meni pallojen etsintään, sillä melko kapeiden väylien reunoilla oli tiheää pusikkoa. Lampia on kentällä vähän. Klubin Gecko Bistron terassilla otettiin kierroksen kunniaksi juomat.

Kotimatkalla käytiin LIDLissä ostoksilla. Hotellilla oltiin 14.40. Heti sen jälkeen laitettiin ruokaa huoneessamme. Tänään oli paljon lämpimämpää kuin eilen. 16.30 oli 20.9 astetta varjossa. 18.00 lähdin vielä käymään Intermarchessa. Matkaa kertyi 1.8 km ja aikaa kului 30 minuuttia. Sitten katseltiin Eurosportilta naisten curlingia, jossa Suomi kohtasi Kanadan.

Espiche
Klubin pääovi on ihmeellisessä kiviaitojen ympäröimässä pienessä tilassa. Tiimerkit ovat selkeät: väylä, par, pituus ja tiin väri. Siinähän ne tärkeimmät. 1. väylä on par5, joka avataan alamäkeen. Muurin luota alkaa ylämäki griinille asti.
Toinen väylä on luonteeltaan aivan samanlainen, mutta par4. Avausta odottaa sokkonotkelma. Kenttä on alueen uusin ja klubitalo näyttää keskeneräiseltä. Valmis se kuitenkin on. Kolmas väylä on myös par4 ja nyt alussa on lampi vasemmalla puolella ylettyen pitkälle.
4. väylä on myös pitkä par4, joka avataan esterutakon yli. 7. väylä on lyhyt par3, jossa oikealla on pieni lampi pelotteena. 9. griini on klubin takana parkkipaikkojen vieressä. Lyhyt matka 10. tiille.
10. väylä on myös par5, jossa avaus voi kantaa kukkulan yli näkymättömiin. Seuraava väylä avataan alamäkeen ja vastassa on oja aika kaukana. Griiniltä näkyy väylän muoto hyvin. 13. väylä avataan jyrkkään ylämäkeen ja toinen lyönti pelataan aina sokkona. Soittokello kyllä löytyy.
15. väylä on lyhyt par3 ylämäkeen. Vastatuulella tämä on arvaamaton väylä. 18. griinille tullaan taas ylämäkeen ja tuo lampi ei näy avauksessa vaan on kummun takana. Alueen ylimmällä kohdalla olevalta klubilta avautuu näkymä kentälle.

Tiistai 19.03.2019 5.30 oli lämmintä 9.6 astetta. Taivas oli nyt täysin pilvetön. 8.45 lähdettiin taas pelaamaan Palmaresiin. Tänään olivat vuorossa Praia ja Alvor (19…27 ja 1…9). Lähtöaikamme oli sovittu 9.30. Tiskillä ollessani caddymaster kysyi, voimmeko lähteä jo 9.15 ja meillehän se kävi. Peräämme tuli vielä kaksi 2 hengen ryhmää, jotka älysivät yhdistyä, koska edessämme oli täyttä ja heidän takanaan ei tullut enää ketään. Keli oli hieno, peli ei kuin ajoittain, mutta ilman pallon menetyksiä säilyttiin. Kierros kesti 4h 20min ja hotellila oltiin 14.00.

Laitettiin ruokaa huoneessa ja 15.00 pistäydyin Pingo Docessa ostoksilla. Sitten saattoikin jo siemailla aurinkoa parvekkeella. Ylin lämpötila oli 22.9 astetta.

Palmares
27. griini on suuri ja sitä lähestytään ylämäkeen, joten on hyvä tietää tarkka mitta lipulle lyöntipaikasta. Sijainti on kyllä näytetty pienellä lipulla tangossa. Tämä näky on tuttu hyvin monella tiillä. Hyväkuntoiset Pro V1:n maksavat 10 pallon pussissa 15 €. Muita Tituja saa 10 eurolla 15, joskus enemmänkin. Praia-kentän 4 (20 ... 23) väylää on rannan tuntumassa ja tästä on lenkin nimikin tullut (praia = ranta). Väyliä reunustavilta ruohollisilta dyyneiltä ei ole helppo pelata.
Tästä ei sitä huomaa, mutta 26. griini on suuri yhteisgriini 17. väylän kanssa. Leveyttä on n. 70 metriä. Tämä bunkkeri on 3. väylällä, joka on par4 dogleg vasemmalle ja ylämäkeen. Griini on aivan kuvan vasemmassa reunassa tästä katsoen puiden takana. 4. väylältä näkee hyvin, mikä on vesitilanne Alvorin laguunissa. Nyt vettä riittää. Tämän väylän bunkkerit olivat remontissa ja siellä on kaivuri.

Keskiviikko 20.03.2019 6.15 oli lämmintä 10.2 astetta. Aamiaisen jälkeen 8.10 lähdin aamulenkille Sadun ja Peran kanssa ja suunnattiin Palmaresin golfklubille varaamaan peliaika perjantaiksi. Menomatka käveltiin autotien reunaa ja lopuksi radan vartta. Ajanvaraus toimi taas helposti. Terassilla otettiin vielä juomat ja lähdettiin takaisin. Nyt käveltiin 18. ja 17. väylän reunaa radan varteen ja ympyrästä mentiin Meia Praian rannalle. Sitä pitkin käveltiin aina sataman reunan tasalle ja siitä hotellille. Matkaa tuli kaikkiaan 9.4 km ja aikaa käytettiin 3 tuntia. Heti sen jälkeen käytiin autolla Pingo Docessa ostamassa vettä ja hieman muutakin. Lämpötila ulkona oli noussut 18 asteeseen.

Iltapäivän aluksi Päivi laittoi ruokaa ja syötiin risottoa maissilla höystettynä ja oheisena savustettua graavilohta. Gourmet maistui. 13.00 mentiin naapuriin ja lähdettiin sitten yhdessä Lagosin keskustaan. Automaatista ostettiin postimerkkejä ja käveltiin ylös ”parturikatua”. Päivi kävi laitattamassa kulmiaan ja me Sadun ja Peran kanssa lampsittiin oluelle Oceano-kahvilaan poliisiaseman viereen. Päivikin löysi sinne käsittelynsä jälkeen ja siitä käveltiinkin takaisin hotellille. Etelätuuli teki ilman melko viileäksi. Taivaallakin oli jonkin verran pilviä ja ne peittivät ajoittain auringon paisteen.

17.00 parvekkeella oli 21.2 astetta eikä sinne tuullut ollenkaan. 18.00 mentiin ensimmäistä kertaa hotellin aulabaariin Regata Clubiin. Ruotsalaisia oli terassilla pitkä pöydällinen ja sen vuoksi me jäätiin sisälle, jossa oli rauhallista.

Lagos
Hotellimme aulassa on iso vanhan purjealuksen pienoismalli muistuttamassa maan historiasta. Läheisen hotellin alueella on todella iso viheriö, jossa on reikiä golfin harjoittelua varten. Bunkkerikin löytyy. Palmares Golfin terassilla oli hiljaista, kun kävelimme sinne varaamaan peliaikaa. Kävelyn lomassa juoma maistui.
Sadetuskin oli päällä joillakin griineillä ja varmasti tarpeen, sillä sadetta ollut todella vähän. Hiekkarantaa pitkin kävelimme arviolta 4 km aina aallonmurtajalle asti.
Lagosissa on aika paljon patsaita muistuttamasta vanhoista kuuluisuuksista.
Tällä kapealla kävelykadulla on paljon pikkuliikkeitä kuten kauneussalonkeja ja partureita, mutta myös rautakauppa. Isolla aukiolla on katettuja terasseja peräkkäin useita ja tähän pysähdyimme.
Sataman palmuja siistittiin leikkaamalla kuivia oksia latvuksista. Hankalan näköistä hommaa se oli.

Torstai 21.03.2019 6.00 oli lämmintä 9.6 astetta. Taivas oli täysin pilvetön ja täysikuu paistoi kirkkaana läntisellä taivaalla. 8.30 lähdettiin pelaamaan Espiche Golfiin. Lähtö oli nyt 10. tiiltä 9.10 ja juuri siihen aikaan päästiin lähtemään. Päivi otti taas sähkökärryn ja siitä piti jättää ajokortti kaniin caddie masterille. Edessämme oli kaksi pelaajaa autolla, mutta hekin hävisivät pian näkyvistä ja saatiin pelata omassa rauhassa, sillä takanamme ei tullut ketään. Kun toinen puoli aloitettiin 1. tiiltä, ketään ei näkynyt tällä par5-väylällä edessä eikä pitkään aikaan takanammekaan. Keli oli hyvä, vaikka pilviä kertyi taivaalle ja hieman tuulikin. Satu, Päivi ja minä päästiin birkun makuun, joten kierros oli hyvä. Se kesti 3h 45min. Pelin jälkeen käytiin klubilla hakemassa Päivin ajokortti takaisin ja otettiin juomat. Sen jälkeen lähdettiin kohti Lagosia ja ajettiin loppumatka hieman kiertotietä kaupungin toisen puolen kautta ja huoneissamme oltiin 14.00.

Ruokaa laitettiin heti ja syötiin. 15.10 mentiin Sadun ja Peran luo birkkuskumpalle ja katsomaan ampumahiihtoa. Ei Kaisa menestynyt taaskaan! 15.45 lähdin Sadun ja Peran kanssa viemään kortteja postilaatikkoon automaatin viereen. Saa nähdä milloin lähtevät. Paluumatkalla käytiin ostoksilla Intermarchessa.

Koko päivä oli aurinkoinen, mutta iltapäivällä kertyi taivaalle jonkin verran pilviä ja tuulikin koveni päivän mittaan. Ylin lämpötila parvekkeella oli 21.6 astetta.

Espiche
Tuulisähkön lisäksi Portugalissa käytetään paljon aurinkosähköä - ihan ymmärrettävästi. Kaikilla tämän reissun kentillä klubitalo oli alueen korkeimmalla kohdalla. Kulkureitti Espiche Golfin pääovelle on hieman hämmentävä. Klubitalo on kyllä muuten oikein kiva.
11. väylällä oli miehiä töissä uusimassa muovimattoa ojan yli vievällä sillalla. Pera laittaa palloon vauhtia 12. väylällä, joka on lyhyehkö par3. 14. tiiltä ihailtiin taas 8. väylää. joka on melkoisesti alempana.
Kesä teki tuloaan täälläkin, koska näkyi kaksikerroksisia sammakoita. Suora 17. väylä näyttää tasaiselta, mutta kyllä griini on aika paljon tiipaikkaa alempana. Kenttä on rakennettu vanhalle maatilalle, sillä alueella on vanhoja isoja kaivoja.

Perjantai 22.03.2019 Nyt oli vaihteeksi hieman kylmempi aamu, sillä 5.30 oli lämmintä 8.2 astetta. Taivas oli täysin kirkas. Auringon nousun jälkeen 6.45 oli vain 8.0 astetta. 8.00 lähdettiin pelaamaan jälleen Palmares Golf. Nyt pelattiin taas Lagos ja Praia (10 … 27). Lähtöaikamme oli 8.42 ja siihen aikaan lähdettiinkin. Nyt päästiin taas etenemään nopeasti, sillä edessämme oli 2 hengen ryhmä ja takana ei ollut ketään. Vähän myöhemmin taaksemme tuli toinen kahden hengen ryhmä, mutta kierroksen puolivälissä molemmat ryhmät hävisivät. 15. griinillä oli koira, joka pyöri siinä ja otti puttaamani pallon suuhunsa. Yritti se sitten muitakin, mutta saimme pideltyä sitä. Kiltti ja alistuva se oli. Pelimmekin sujui mukavasti ja 23 väylällä (par 3) tein birkun. Pallo oli penkalla griinin vierellä ja alamäkeen n. 20 metrin päästä kasichippini meni sisään. Pelimme kesti 3h 40min. Klubitalolla on muutaman päivän ollut lisäterassin rakentaminen käynnissä. Kävimme ottamassa pelin jälkeen siellä juomat.

Palmares
Täysikuu loisti vielä melko ylhäällä auringon nousun aikaan. Naiset avaamassa 12. väylällä, joka tuntuu hieman pelottavalta. Tällä 13. väylällä löin aikaisemmin pitkästä aikaa 300-metrisen avauksen.
15. väylällä on päästy mäen päälle ja tällä puolella on tilaa. 17. tiiltä näkyvät hyvin 20. ja 21. linksväylät radan takana meren äärellä. Lagosin kaupunki näkyy hyvin monelta väylältä. Nyt näyttää olevan hieman jo pärskeitä rannalla.
19. tiiltä näkyy montussa 27. griini ikävine bunkkereineen. 23. griiniltä näkyy 13. griini ja tie 14. väylälle raunioitten takana. Terassilla maistui sitten jälkipeli kauniissa säässä, jota matkallamme riitti.

Kotimatkalla käytiin Pingo Docessa ostoksilla ja hotellilla oltiin 13.45, jolloin lämpötila parvekkeella oli 18.2 astetta. Aurinko ei ollut vielä ehtinyt paistamaan sinne. Myöhemmin iltapäivällä mittarin lukema nousi hieman yli 21 asteen. Päivi alkoi heti laittaa ruokaa. Illan suussa 17.00 tulivat Satu ja Pera meille viettämään iltaa. Siinä sujuikin aika mukavasti keskustellen lähelle puolta yötä.

Lagos
Palmaresin parkkipaikalla oli tämä vanha kunnossa oleva mersu. Illanistujaisia pidettiin vanhaan malliin muutaman päivän välein. Päivi piti huolta, että kukkia oli koristamassa olohuoneen pöytää.

Lauantai 23.03.2019 6.20 oli lämmintä 9.2 astetta. 8.30 lähdin Sadun ja Peran kanssa aamukävelylle. Ensin mentiin aseman ohi rantaan, jossa meren pinta oli hyvin alhaalla ja vaahtopäitä oli melkoisesti. Hyvää kävelyalustaa oli paljon, sillä vesi on ollut illalla tai yöllä melko korkealla. Koiria oli rannalla paljon isäntiensä kanssa. Rantaa pitkin käveltiin Lagosin kanaalin aallonmurtajalle ja siitä kalastusveneiden laitureiden vierestä. Kissoja oli paljon ja rannan tuntumassa oli kissojen ”kerrostalo”, jossa oli lappu, että kissoja voi siitä adoptoida. Sähköpostia annettuun osoitteeseen toivottiin. Tunnin kävelylle kertyi mittaa 3.4 km. Lämpötila oli noussut tänä aikana 15.7 asteeseen. Taivas oli edelleen joka-aamuiseen tapaan täysin pilvetön.

Puolen päivän jälkeen lämpötila oli 18.6 astetta. 13.00 lähdettiin porukalla kaupungille. Tuuli oli melko kova. Ensimmäiseksi käytiin apteekissa ja sitten löntysteltiin pitkin ravintolakatua. Melkein kadun päässä oli tumma mies laulamassa ja hyvin lauloikin. Käännyimme sitten takaisin eikä pysähdytty kahville. Intermarchessa käytiin ostoksilla ja sitten käveltiin Marinan rannalle ja käytiin ottamassa juomat Lazy Jacksissa. Huoneeseen päästyämme lämpötila oli parvekkeella 21.6 astetta.

Lagos
Mikähän pensas tämäkään mahtaa olla? Aika vaikea näitä on selvittää. Rannalla oli nyt hyvä liikkua, sillä alhainen veden pinta levensi hyvää kävelyaluetta. Hieman alkoi olla runsaampaa aaltoilua merellä. Rauhallista on ollut.
Mikähän tämäkin aaltojen mukana rantaan ajautunut ötökkä on? Tuosta kanaalin päästä aallonmurtajien välistä tulevat veneet satamaan. Satamakissojen kerrostalo. Tästä voi adoptoida kissoja. Niitä pyörii tässä aika paljon.
Kirkkojen tornit kohoavat aina kaiken muun yläpuolelle. Kissa vartioi kalastajien venesatamaakin. Pyydyksiäkin oli rannalla paljon.
Afrikkalainen mies lauloi yhdessä risteyksessä komealla äänellä.

Sunnuntai 24.03.2019 Nyt oli taas hieman lämpimämpi aamu. 5.00 oli lämmintä 13.3 astetta. Aamiaisen jälkeen 8.30 lähdin Peran kanssa Palmaresin klubille varaamaan peliaikaa huomiselle. Uusi caddie master ähräsi jonkun aikaa, mutta aika saatiin 8.50 tiiltä 10. Paluumatkalla tankattiin Repsolin huoltamolla 50 eurolla dieseliä, joka maksoi 1.434 €/l. Hinta on aika sama kuin Suomessa. Bensiinikin on aika saman hintaista. 10.30 lämpötila oli 18.1 astetta.

11.00 lähdettiin pelaamaan viimeistä kertaa Espiche Golfiin. Lähtöaikamme oli 11.40. Kun päästiin perille, huomattiin kentällä olevan kilpailu. Sen vuoksi Päivi ei saanut sähkökärryä, jota tosin myöhemmin käytiin meille tarjoamassa. Meidän piti lähteä 1. tiiltä, mutta siinä oli vielä pari ryhmää lähdössä, joten siirryimme startterin ehdotuksesta 10. tiille. Siellä eteemme lähti yksi ryhmä ja me päästiin matkaan 11.45. Peli sujui melko mukavasti emmekä joutuneet paljon odottamaan. Puolivälissä edestämme hävisi 4 porukka, joka aiemmin meni siinä. Sen sijaan kaksi pelaajaa lähti eteemme, mutta heistä ei enää ollut haittaa. Tuuli oli yltynyt melko kovaksi ja pohjoisella taivaalla näkyi ukkos-/sadepilviä. Hyvässä säässä saatiin kuitenkin kierros tehtyä ja 5. väylällä (par3) onnistuin tekemään taas birkun. Kierros kesti 3h 50min. Kierroksen jälkeen syötiin klubin Gecko Bistro-ravintolassa.

Hotellilla oltiin 17.00 ja lämpötila parvekkeella oli 22.4 astetta. Pohjoinen taivas oli edelleen pilvien peitossa. Aurinko kuitenkin paistoi meillä kuten kentälläkin. Hotellin uima-allasalueen yli on viritelty hyvin ohuita teräslankoja ilmeisesti estämään lokkeja alueella. Niitä on kuitenkin ajoittain ollut aika paljon. Nyt illalla yksi lokki oli tarttunut kiinni ja pyristeli siinä. Sain otettua valokuvan ennen kuin se pääsi irti ja putosi uima-altaaseen. Heti oli toinen lokki sen kimpussa, jahtasi ja nokki sitä.

Espiche
10. reiältä aloitettiin ja löin mäen päälle oikealle. Siellä on kauhea kivikkoinen alue. 14. väylä on kiva par4 alamäkeen. Oikeaa puolta kannattaa vältellä. Siellä on pusikkoa. 3. tiiltä näkyy 5. griini (par3), jossa tein birkun avauksesta griinille ja parin metrin putilla.
Tällä 3. väylällä onnistuin lyömään avaukseni veteen näille paikkein. Tämä on onneksi par5. Pallo pitäisi saada tällä 8. väylällä kaukana näkyvän bunkkerin lähelle, koska väylä kääntyy jyrkästi vasemmalle. Tien varrella Espichessä näkyi taas tällainen keltainen trumpettipuu. Se tuntuu olevan melko tavallinen.

Maanantai 25.03.2019 Aamulla 5.30 oli lämmintä 10.6 astetta. Hieman oli pilviä taivaalla. 8.10 lähdettiin pelaamaan Palmares Golf. Vuorossa olivat taas Lagos ja Praia (10 … 27). Varasin myös ajan keskiviikolle ja saatiin se samaan aikaan 8.50 tiiltä 1. Lähtöaikamme oli 8.50, mutta pääsimme lähtemään 8.42, koska siihen aikaan ei muita ollut tiillä. Peli sujui joutuisasti, koska edessämme oli melko nopeita pelaajia ja takanamme ei ketään. Satu teki paarin 12. väylällä (par 3) ja oli hyvin iloinen, kun pystyi kesyttämään tämän ilkeän vesiväylän. Kierros kesti 3h 50min.

Kierroksen jälkeen lähdettiin suoraan Lidlin kautta hotellille, jossa oltiin 13.30. Lämpötila oli 21.2 astetta. Iltapäivällä lähdin Peran kanssa hieman jaloittelemaan. Menimme Oasis-baariin ottamaan GT:t. Juttelimme iloisen tarjoilijan kanssa ja hän sanoi olevansa kotoisin Irlannista ja olevansa 28-vuotias. Hänen nimensä oli Tanya! Tuli puhetta Guinnessistä ja hän sanoi, että yläkerrassa kaksi baaria, joista saa Guinnessiä. Menimme sitten sinne ja The Lighthouse Restaurantissa on iso terassi, johon istuimme sitten siemailemaan reissun ensimmäiset Guinnessit. Siitä palasimme sitten hotellille. Heti sen jälkeen mentiin Sadulle ja Peralle juttelemaan ja nautiskelemaan päivän hyvistä suorituksista.

Päivä oli aurinkoinen ja lämmin eikä tuuli paljon häirinnyt. Parvekkeella oli iltapäivällä kuumaa auringon paistaessa sinne.

Palmares, Lagos
12. väylä ei ollut vaikea par3 pituuden puolesta, mutta kyllä tuo vesieste vaati veronsa. 13. väylä on melko pitkä par5 ja mäen päällä odottelee melkoinen bunkkeri. 17. tiiltä avautuu mukava näkymä rantaan päin ja merelle.
Pallokauppias etsii myytävää 23. väylän (par3) ruohikosta eikä juuri välitä tiiltä tulevista palloista. Peran kanssa tehtiin hyvä reissu Oasis-baariin, jossa iloinen Tanya tuli kuviin mukaan. Saimme molemmat osamme lämpimistä halauksista. Hyvää myyntihenkeä!
Pääsimmepä Peran kanssa myös nautiskelemaan reissun ensimmäiset ja ainoat Guinnessit. Marinan ravintolarakennuksen toisessa kerroksessa on The Lighthouse-baari. Sadulla ja Päivillä oli omat nauttimishetkensä myöhemmin illalla.

Tiistai 26.03.2019 Nyt oli aamulla 6.00 oli lämpötila taas 10.6 astetta. 7.20 taivas oli pilvessä ja lämmintä 14.5 astetta. Pilvipeite oli kuitenkin niin ohut, että aurinko pilkotti läpi. 8.30 lähdin Peran kanssa aamukävelylle. Nyt mentiin Pingo Docen oikealta puolelta isommalle tielle ja sen vartta toisen sillan kautta joen yli. Pohjoispuolella oli jalkapallostadion ja asuntovaunujen parkkialue. Ei se näyttänyt leirintäalueelta. Sitten käveltiin taas uutta katua Repsolin huoltoasemalle saakka ja siitä palattiin kanavan vartta takaisin hotellille. 50 minuutin verkkaiselle kävelylle kertyi mittaa 3.4 km.

Aterian jälkeen 11.30 lämpötila oli 22.0 astetta ja taivas edelleen ohuessa pilvipeitteessä. Puolen päivän jälkeen satoi hieman, joten kaupungille lähdettiin vasta 1:n jälkeen. Kävelykadulla Coffee Cream-baarissa otettiin Peran kanssa oluet, kun naiset tekivät ostoksia. Aurinko paistoi taas ja naisetkin tulivat juomaan kahvit. Sitten palattiin pikkuhiljaa takaisin päin ja poikettiin Intermarchessa. Päivi jäi jalkahierontaan MRT Thai Massageen, jossa ystävällinen thainainen otti hänet iloisena vastaan. Hinta oli puolen tunnin hieronnasta 30 euroa. Me muut käveltiin sitten suoraan hotellille.

Koko päivä oli melko pilvinen. Iltapäivän alkupuolella aurinko paistoi puolisen tuntia, mutta siinä oli kaikki.

Lagos
Näitä kauniita punakukkaisia pensaita näkyy kaikkialla Espanjassa ja Portugalissa.
Hotellimme vastapäätä olevan rakennuksen pihalle on tehty "valesavupiippu".
Tunnistamaton lintu laskuveden aikaan kanaaliin johtavassa joessa.
Pienestä joesta virtaa vettä laguuniin. Pingo Docesn vieressä oleva silta näkyy taustalla. Tällä kertaa kävelysillan alitti kaksi purjevenettä peräkkäin sopivalla turvavälillä. Coffee Cream-baari on kävelykadulla hyvällä paikalla ja asiakkaita tuntui riittävän.
Lagosissa on paljon valkoista. Tässä on myös kiva porttiaukko kävelijöille. Kanaalin toisella puolella oleva kissatalo näkyy hyvin kaupungin puolellekin. Päivi kävi tässä thaimaalaisessa hierontapaikassa ja Perakin myöhemmin.

Keskiviikko 27.03.2019 Yöllä oli aika kova tuuli, jonka huomasi erityisesti kylpyhuoneen ilmanvaihdossa. 6.30 oli lämmintä 16.7 astetta ja taivas oli aika lailla pilvessä. Tuultakin oli melkoisesti. Pikkuhiljaa keli alkoi kuitenkin kirkastua. 8.10 lähdettiin pelaamaan reissun toiseksi viimeistä kierrosta Palmaresiin. Tänään päästiin lähtemään Alvorilta (1 … 9) ja sen jälkeen pelattiin Lagos (10 … 18). Tuuli oli reissun kovinta ja se vei joitakin palloja mennessään. Muuten keli oli hyvä. Kierros kesti taas 3h 50min.

Hotellille palattiin jälleen Pingo Docen kautta. Sen jälkeen olikin ruoan laiton vuoro. Lämpötila oli parvekkeella 14.00 19.5 astetta. Illalla 17:n maissa Satu ja Pera tulivat meille ja juttua riitti taas pitkään. Lämpötila oli käynyt yli 20 asteen ja illalla 21.00 oli 16.3 astetta.

Palmares
Satu, Päivi ja Pera puttailevat 4. griinillä, kun minä olen siirtynyt 5. tiille mietiskelemään. 5. väyläkin on hyvin altis kovan tuule vaikutuksille. Mietin tässä taktiikkaa. Melkolailla rauhattomalta näyttää merikin Meia Praian länsiosassa Lagosin edustalla.

Torstai 28.03.2019 Aamulla 5.30 oli lämmintä 12.3 astetta eikä ainakaan parvekkeella huomannut erityisempää tuulta. Taivas oli melkein pilvetön ja 7.30 oli lämpötila kohonnut jo 13.4 asteeseen. 8.00 lähdettiin reissun viimeiselle kierrokselle. Se pelattiin Orydia Palmaresissa ja samassa järjestyksessä kuin eilen: Alvor ja Lagos (1 … 18). Eteemme lähtivät vain yksi kolmen hengen miesryhmä ja heidän peräänsä kaksi naista autolla. Lähtöaikamme oli varattu 8.42, mutta pääsimme lähtemään 8.35. Alvor pelattiin nopeasti, sillä edessämme mentiin hyvää vauhtia. Tuuli oli alkuun kohtalaista, mutta se kiihtyi mitä pitemmälle päästiin. Lagos-lenkillä jouduttiin jo hieman odottelemaan ja tuuli yltyi koko ajan. Loppuväylillä se oli jo melko voimakasta. Kierros kesti 3h 55min. Pelin jälkeen käytiin klubilla ottamassa läksiäisjuomat.

Palmares
Kyllä tässä 1. väylällä on mäen päällä hyvin tilaa. Tästä sentään näkyy jo griinikin. Päivi ja Satu väylän reunassa. Pensaita siellä riittää, joten viisainta on pysyä väylällä. 17. väylällä on aika usein oltu tuolla bunkkereiden luona penkassa, harvemmin bunkkerissa.
17 väylän vieressä on vastakkaiseen suuntaan 27. väylä, jonka griini on mäellä. 18. griini on valloitettu ja reissun viimeiset putit enää jäljellä. Sitten peliurakka on ohi! Klubin baarissa tottakai käytin ottamassa vielä ansaitut jäähyväisjuomat.

Hotellilla oltiin 13.30 ja lämpötila parvekkeella 19.5 astetta. Taivas oli täysin pilvetön. Ruoan jälkeen oli levon aika ja parvekkeella oli kiva istua lyhyitä aikoja tosi lämpimässä. Samalla pakkailtiin jo bägiä, koska tämän reissun viimeiset päivät ovat menossa. 17.30 menin Peran kanssa ottamaan GT:t Oasis Cafessa. Satukin tuli sinne vähän myöhemmin. 19.00 oli vielä 17 astetta lämmintä auringon jo laskettua muutama minuutti aiemmin.

Lagos
Hotellissa oli sitten jo ruokailun aika - sipulipihviä pastan ja perunan kanssa.
Kuva parvekkeeltamme seinän suuntaisest, melkein allamme on baarin terassi.
Vastakkaisen rakennuksen katolle on laitettu iso huuhkajan patsas ilmeisesti pelokkeeksi lokeille.

Perjantai 29.03.2019 Aamulla 7.10 oli lämmintä 13.4 astetta ja taivas oli pilvetön. 8.30 lähdin Peran kanssa aamukävelylle. Taivaalla oli aika paljon pilviä, mutta ei yhtenäistä pilvipeitettä. Kävelimme rannalla. jossa tuuli oli melko kovaa ja aallokko sen mukainen. Aallonmurtajan ja Marinan kautta palattiin hotellille. 55 minuutin kävelylle tuli mittaa 3.8 km.

Päivi meni 13.00 jalkahoitoon Marina Club Spa'han. Minä lähdin pienelle kävelylenkille hotellin itäpuolella olevalle mäelle ja kuvasin mm. haikaranpesää, joita on joka puolella ja paljon. Sitten palasin hotellille ja Päivikin tuli pian pedikyyristä ja hieronnasta (40 min, 35 €) ja hyvä kuulemma oli. 14.30 menimme Sadun ja Peran luo tuhoamaan tähteitä ja jäätelöpakettia. Sitten palattiin pakkaamaan ja juomaan kahvit.

6:n aikoihin menimme Sadun ja Peran seuraksi Oasis Cafe'hen läksiäis-GT:lle. Sen jälkeen siirryttiin meille tyhjentämään loput varastot ja päästiin ajoissa lepäämään ja valmistautumaan kotiin lähtöön.

Lagos
Edellispäivien kovat tuulet olivat jättäneet jälkensä rantahietikkoon.
Tyrskyjä oli vieläkin rannassa, vaikka tuuli oli jo rauhoittunut melkoisesti.
Vielä yksi tavallinen pensas, joka kukki runsaana ympäri aluetta.
Kuva mäen rinteestä itäpuolelta hotellimme yli kohti kaupunkia.
Tämä haikara naksutteli nokkaansa varoitukseksi, kun kuljin ohi läheltä.
Reissun viimeiser Oasiksen herkulliset GT:t hyvässä seurassa.
Tänne jää tämäkin suosittu kuppila. Ehkä joskus palataan ja oikein hyvin sen voisi tehdäkin!
Aurinko laskee sataman taakse. Melkein kaikki nämä veneet ovat olleet paikoillan koko kuukauden.
Tämä golfmatkamme on tullut iltaan! Aamulla alkaa kotimatka kohti keväistä Suomea.

Lauantai 30.03.2019 Reissun viimeisenä aamuna 6.00 oli lämmintä 13.3 astetta ja taivas oli pilvetön. 9:n jälkeen käytiin Peran kanssa viemässä tavaroita autoon ja järjestelemässä niitä. Kaikki sopii kyllä, kun sitä on tarpeeksi harjoiteltu. 10.00 lähdettiin asunnoistamme luovuttamaan huoneemme. Minä maksoin huoneen laskuun lisätyn safety boxin vuokran 60 €.

10.05 pääsimme matkaan ja lähdimme ajamaan kohti Lissabonia rannan tuntumassa olevaa pienempää tietä pitkin. Alkuun reitti oli Lagos – Aljezur – Odemira - Sines. Odemirassa pysähdyttiin 11.30 juomaan kahvit O'Tarro-ravintolassa. Kaksi isoa viineriä ja kaksi americanoa maksoi yhteensä 4.30 €. Ei paha! Matkaa jatkettiin Odemirasta Cercalin kautta Tenganheiraan. Siitä oikaistiin Santiago do Cacemiin eikä Sinesiin menty. Tiet olivat hyvin mutkaisia ja melko kapeita ja jatkuivat vielä samanlaisina jonkin matkaa. Grandolassa pysähdyttiin jaloittelemaan ja lauantaipäivään siellä kuului melko suuri kirpputori, jota katseltiin.

Lagos - Odemira - Grandola
Automme täyttyi matkatavaroista aika hyvin, kun sisälle otettiin parit reput. Melko mutkaista ja kapeata tietä ajettiin pienten kylien läpi. Sillan yli saavuimme Odemiraan, joka on pieni 26000 asukkaan kaupunki.
Odemirassa kävimme kahvilla O'Tarro-ravintolassa eikä maksanut paljon. Seuraava pysähdys oli Grandolassa, jossa oli antiikkimarkkinat. Olimme saapuneet Algarvesta Alentejon maakuntaan, joka on melko suuri osa Portugalia.

Matkaa jatkettiin Alcacer do Saliin ja siitä Setubaliin. Siellä löydettiin parkkipaikka meren tuntumasta. Satamasta lähti laivoja vastarannalla olevaan 3 km:n päässä olevaan Troiaan, jonne matkaa maanteitä pitkin kertyy useita kymmeniä kilometrejä. Rannan lähellä on jonkinlainen esplanadi, kiva puistoalue. Siinä otettiin jäätelöt Coreto-ravintolassa. Sitten käveltiin aika suurelle aukiolle City Hallin eteen ja siinä tavattiin suomalainen mies koiransa kanssa. Mies asuu Setubalissa ja kertoi asumisen vuokralla olevan halpaa. 6 vuotta on Setubalissa ollut ja maksaa vuokraa reilut 300 euroa kuukaudessa melko suuresta asunnosta. Juttutuokio oli mukava. Jättäessämme Setubalin 16.30 alkoi sataa ja sitä kesti lähelle Vasco da Gaman 12-kilometristä siltaa.

Setubal
Setubalin satamassa ja puistoissa on paljon patsaita merkkihenkilöistä. Satamalaituri on pitkä ja tuolta edestä lähtevät lautat Troiaan. Nyt ollaan menossa Bocage Square:lle, joka on kiva aukioalue.
Aukio on siisti ja koristeltu puin ja kukin. Ihmiset viihtyivät siellä. Bocage Squarella on korkea patsas, joka jäi tarkemmin tutkimatta. Tämä on Setubalin kaupungintalo. Aika hiljaista täällä juuri nyt oli.

Sitten ajettiinkin suorinta tietä moottoritietä pitkin Lissabonin lentoasemalle. Siinä tankattiin BP Aeropuerto-asemalla vielä auto ja ajettiin sitten suoraan Guerinin luovutuspisteelle 17.30. Polttoaineeseen kului matkalla alle 100 euron verran. Kaikki oli kunnossa ja siirryimme hieman erikoisiin muodollisuuksiin, jotka kyllä sujuivat hyvin auttavaisen henkilökunnan avustuksella. Siirryimme 18.15 Cockpit-ravintolan eteen ja nautittiin pienet ateriat ja kahvit. 21.40 pääsimme sitten bussikuljetuksella TAP Airin Airbus 320-koneeseen. Kone tuli aivan täyteen ja 21.50 päästiin liikkeelle ja ilmaan noustiin 22.05. Lentoajan arvio oli 4h 10min. Ruoka saatiin jo 22.55 ja sen jälkeen yriteltiin nukkua. Koneessa siirrettiin sitten kelloja 3 tuntia eteenpäin, sillä lennon aikana siirryttiin Suomessakin kesäaikaan.

Helsinkiin laskeuduttiin 5.12 ja lämpötila oli 3 astetta. Lunta ei näkynyt enää, mutta maan pinta oli märkä. Koko matkan aina Itämerelle saakka sää oli selkeä. Sen jälkeen maata näkyi seuraavan kerran, kun kone laskeutui kentälle. Tavaramme saatiin aikanaan, mutta Sadun ja Peran matkalaukku oli jäänyt jonnekin. Me vietiin tavaramme autoomme P5:een, josta päästiin lähtemään 6.10. Olarin Prismassa käytiin ostamassa ruokaa ja kotona oltiin 7.00.

GOLFMATKASIVULLE KOTISIVULLE

[matkailu]

Päivitetty viimeksi
08.04.2019
Copyright © 2019
Esa Hänninen
ejh@diccons.com