Golfmatka Funchaliin Madeiralle 04.-11.12.1999, osa 1

    Matkaseura: EJH, Päivi Hänninen, Seija Seppälä, Antti Seppälä
    Matkareitti: lento Helsinki - Funchal - Helsinki
    Pelatut kentät: Clube de Golf do Santo da Serra, Palheiro Golf
    Uudet maat: Madeira (35.)

Osa 1 Osa 2

Päivi kävi Madeiralla 80-luvulla ja silloin reissulta palattuaan lupasi viedä joskus minutkin sinne. Nyt se matka sitten toteutui pitkällisen kohteen mietinnän jälkeen. Tämä oli samalla Päivin ja minun 20-vuotishäämatka. Matkan järjestäjä oli Aurinkomatkat. Matkaa suunniteltiin yhdessä Seppälöiden kanssa. Alla on mainittu hintoja Portugalin escudoina (PTE). Escudo kuuluu eurovaluuttoihin ja sen kurssi on vakio, melko tarkalleen 1 PTE=0.03 mk.


04.12.99 la Tällä kertaa golfmatkamme suuntautui siis Madeiralle Funchaliin. Lento Finnairin Boeing 757:llä alkoi 20 min myöhässä, mutta perillä Funchalin lentokentällä oltiin hieman etuajassa 5.5 tunnin lennon jälkeen. Selvitykset sujuivat nopeasti ja bussi vei meidät Hotelli Vila Ramosiin, jossa oltiin ~16.00 paikallista aikaa (2h jäljessä). Bussilla ei pääse aivan hotellin eteen, joten matkatavaratkin tuotiin pienemmillä autoilla. Matkalla kentältä satoi hieman, mutta perillä oli selkeää ja lämmintä n. 19 astetta. Hotellilta avautuu hieno näköala merelle ja Funchalin kaupunkiin. Pääsaaren eteläpuolella sijaitsevat asumattomat Ilhas Desertas näkyivät myös hyvin. Hotellivalinta tuntui onnistuneelta.

Illan ohjelmaan kuului tervetuliaistilaisuus ja ruokailu läheisen hotellin ravintolassa. Syötyämme käytiin kaupassa ostamassa mm. juomia jääkaappiin. Paikallinen Coral-oluttölkki (0.33l) maksoi alimmillaan kaupassa 95 PTE. Myöskin paikallinen Macieira-brandy maksoi n. 1500 PTE/litra.

Funchal 04.12.1999

Funchalin lahti näkyi kivasti hotellimme Vila Ramoksen parvekkeelta.

Toiseen suuntaan näkyi hotellialueen korkeita rakennuksia.

Vehreys näkyi kaikkialla Madeiralla, myös Funchalin kaupungissa.


05.12.99 su Yön alin lämpötila oli 17.9 astetta ja päivällä hieman yli 20 astetta. Aamulla hoideltiin hotellissa golfkenttävarauksia seuraavaksi päiväksi. Peliajat oli varattu Aurinkomatkojen kautta jo Suomesta käsin. Se toimi aivan hyvin. Hotelli tarkisti varaukset ja lupasi kirjoittaa peliliput. Hotellin kautta sai alennusta greenfeestä 25%. Kentältä voisi tilata kyydinkin, mutta nyt olimme myöhässä, sillä minibussi oli jo täyteen buukattu. Päätimme mennä taksilla.

Sitten käveltiin kaupungin keskustaan rantatietä pitkin (n. 2.5 km) ja näpsittiin kuvia. Pohkeet kipeytyivät alamäkiä kulkiessa ja mäkiähän riitti. Illalla mentiin uudestaan kaupungille ihailemaan jouluvaloja, joita oli todella paljon. Vissiin kaikki kaupungin puut oli koristeltu sadoin erivärisin lampuin. Lisäksi katujen poikki oli vedetty valoja ja myös talojen seinille. Puissa olevat lamput olivat 30 watin tehoisia. Koko kaupungin alueella oli suurinpiirtein joka toisessa valopylväässä iso kaiutin, jonka kautta soitettiin rauhallista orkesteriversiota kappaleesta "Lily Marlene". Se kaikui kaduilla läpi illan. Hotellille palattiin taksilla, joka maksoi hieman alle 500 PTE (15 FIM). Iltaruuaksi syötiin pizzat Mamma Mia-pizzeriassa aivan hotellimme lähellä.

Funchal 05.12.1999

Pystysuoria kallioleikkauksia on kaduillakin, jotka ovat yleensä hyvin kapeita.

Tiet on Madeiralla jouduttu usein rakentamaan jyrkkiin rinteisiin. Näin myös Funchalissa.

Funchalin satamassa on runsaasti kaikenlaisia pienaluksia, onhan tämä yksi purjehtijoiden tukikohdista.

Satamassa oli kaikenlaisia kulkuneuvoja, kuten turisteja kuljettava helikopteri.

Näkymä Funchalin lahden yli turistialueelle päin. Horisontissa Pico da Cruz.

Funchalin keskustassa on myös rauhallisempia katuja, jossa autot eivät häiritse.

Madeiralla on käytössä kolme eri lippua: Portugalin, Madeiran oma ja EU:n.

Joulukoristeluun on käytetty valtavasti rahaa ja lamppuja, joten energiaa kuluu melkoisesti.

Korkeuseroja on Funchalin kaupungissakin runsaasti, joten hyvin pääsee maisemia ihailemaan.


06.12.99 ma Aamupalaa alkoi saada hotellista 07.30 lähtien ja heti sen jälkeen alkoikin matka taksilla eka peliimme Campo de Golf do Santo da Serraan lentokentän lähelle. Aamu oli hyvin sumuinen perillä, koska kenttä sijaitsee 700 metriä merenpinnan yläpuolella. Se takasi kyllä huimat näkymät, kun sää melko pian selkeni. Itse asiassa sumu ja selkeä sää vaihteli erittäin nopeasti, mutta päivän mittaan selkeys voitti.

Minulla oli omat mailat mukana, mutta toiset turvautuivat vuokramailoihin. Ne maksoivat 4500 PTE ja kärryt 750 PTE. Mailat eivät täällä olleet kovin hyvät. Tällä kentällä on 27 reikää ja meidät laitettiin nyt pelaamaan keltainen Serras ja sininen Desertas. Kolmas yhdeksikkö punainen Machico jäi seuraavaan peliin. Kenttä on todella komea ja hyvässä kunnossa. Heti ensimmäisellä reiällä onnistuin tekemään birdien. Tämä keltainen yhdeksikkö on uusin ja tasaisin, mutta korkeuseroja kyllä on ihan mukavasti. Väylät ovat mielenkiintoisia ja greenit nopeita. 8. väylällä Seija oli tehdä holarin. Pallo meni aivan reikää kohti, mutta vauhti loppui kesken ja pallo kurvasi 20 cm:n päähän vasemmalle. Huh, huh! Pelaajia oli vähän ja oli ihan mukava pelata ilman "Espanjan" ruuhkia. Sininen yhdeksikkö onkin jo paljon mäkisempi ja väylät hyvin mielenkiintoisia, mutta ei liian vaikeita. Tällä lenkillä oli käynnissä pieniä parannustöitä, jotka eivät tosin haitanneet pelaamista.

Santo da Serra 06.12.1999

Valtavia joluluvalorakennelmia on Funchalissa paljon. Tässäkin joulukuusessa on melkoinen määrä lamppuja.

Santo da Serran kentän keltaisen lenkin 1. väylä on heti mielenkiintoinen par-5, jossa on alamäkeä ja vettä.

7. väylällä joudutaan sitten ylittämään pieni rotko. Puut tekevät aukon yllättävän kapeaksi.

Sama 7. väylä griiniltä tiille päin katsottuna. Tällä kentällä on usein sumuista, mutta se häviää yleensä todella nopeasti.

Keltaisen ysin 9. väylä on par-5 ja nousee koko matkan klubitalon viereen. Leveyttä on tällä väylällä riittävästi.

Komea klubitalo on kentän korkeimmalla kohdalla, joten sieltä näkyy suuri osa väylistä ja kaikkien kolmen lenkin viimeiset griinit ovat klubin vieressä.

Klubitalo on melko iso ja ravintolaa voi sanoa viihtyisäksikin. Baaritiskin ja hyllyjen yläpuolelle oli ripustettu paljon bägilaattoja eri maista ja seuroista. Nyt voitiin lisätä sinne myös Ruukkigolfin lätkä kunniapaikalle reunimmaiseksi. Proshopissa hinnat olivat korkeat, ravintolassa kohtuulliset. Paluumatkakin sujui mukavasti. Kyyti maksoi 5000 PTE/sivu eli 150 FIM, joten ei se neljällä jaettuna kovin paljon ollut.

Santo da Serra 06.12.1999

Sinisen lenkin 2. väylä on par-5, joka avataan alaspäin lähelle lampea, joka uhkailee suurimmalla osalla väylää.

7. väylä alkaa jo nousta kohti klubitaloa, mutta vielä on matkaa.

7. väylän tiiauspaikkaa laitettiin uuteen uskoon. Väylät ovat siistejä.

Sinisen lenkin 9. väylä nousee dog leginä aivan klubitalon viereen.

Griiniltä on mahtava näköala Ponta de São Lourençon niemelle.

Selkeällä säällä näkyy myös Porto Santon saari kaukana merellä.

Illalla tehtiin tavanomainen ruokailukävely ja paluumatkalla löydettiin mukava pub, jossa tavattiin juuri tulleita suomalaisia. Vieressä oli Tjäreborgin käyttämä Hotel Buganvilia, jossa Päivi oli ollut viikon 16 vuotta sitten. Buganvilian ja Vila Ramosin väliä on muutama sata metriä.


07.12.99 ti Aamulla lähdettiin taas kävellen keskustaan, mutta ennen sitä pyydettiin hotellia laittamaan peliliput seuraavaksi päiväksi. Kaupungilla Antti vaihtoi vanhaksi menneitä escudoja komeassa pankissa, jonka ulko-ovi oli lukossa ja sisälle pääsi vain summeria soittamalla. Sitten käytiin kauppahallissa ihmettelemässä kaloja ja kukkia. Paluumatkalla etsittiin posti ja löydettiinkin, mutta jonot olivat valtavat, joten kortit jätettiin ulkopuolella olevaan siniseen postilaatikkoon. (Matka Suomeen kesti korteilta viikon.) Sivukadulta löytyi paljon mukavia ja edullisia pikku ravintoloita. Yhdessä niistä otettiin oluet ja toastit. Kävelyreissumme kesti 6 tuntia. Illalla käytiin syömässä Kon-tiki-ravintolassa Carlton-hotellin vieressä. Se oli melko onnistunut valinta, wieninleike oli herkullinen ja maksoi 1480 PTE.

Funchal 07.12.1999

Vila Ramos on kivan näköinen hotelli ja sen uima-allasbaarissa oli mukava napata oluet.

Funchalin kauppahalli eli "Mercado" on kiva paikka poiketa.

Sieltä löytyy mm. syvän meren kalaa espadaa ja yleensäkin paljon kalaa.


08.12.99 ke Aamupalan jälkeen mentiin innolla noutamaan tiskiltä pelilippuja Palheiro Golfiin. Niitä ei kuitenkaan ollut valmiina, sillä virkailija oli unohtanut asian. Toisen virkailijan avulla pienen selvittelyn jälkeen saimme kuitenkin kaksi lippua ja mahtavan papatuksen säestämänä he pyysivät meitä hakemaan menomatkalla Hotelli Savoysta kaksi lisää. Se meni kuitenkin meiltä ohi korvien ja ihmettelimme, kun taksimieskin kysyi sitä. Ajettiin hyvin jyrkkää reittiä golfkentälle ja mentiin tiskille greenfeelippuja pyytämään. Koska meillä oli vain kaksi alennuslippua (á 9400 PTE), toisista kahdesta piti pulittaa normaali hinta 11700 PTE. Mailat ja kärryt olivat täällä saman hintaisia kuin Santa da Serrassa.

Palheiron 18-reikäinen kenttä on todella upea, mutta melkoisen vaikea. Neljä ensimmäistä väylää ovat aika ihmeellisiä, mutta mielenkiintoisia.

4. greeniltä avautuu upea näkymä yli Funchalin. Siinä greenillä olisi viihtynyt pitempäänkin. 6. väylästä eteenpäin on muutama väylä hieman tasaisempaa, mutta kumpuilevaa. Mielenkiintoa kyllä riittää. 7.-8., 11.-12. ja 14.-15. väylän risteyskohdassa on "Halfway House", pieni kioski Espoon kentän tapaan. Loppuri'illä on hieman ahtautta, sillä pallo eksyy helposti sokkona naapuriväylälle. Kaikenkaikkiaan kuitenkin erittäin mielenkiintoinen kenttä. Greenit olivat erittäin nopeita ja miltei mahdottomia lukea.

Palheiro 08.12.1999

Palheiro Golf sijaitsee korkealla mäellä aivan Funchalin yläpuolella. Tämä kuva on otettu klubin terassilta.

Väylät ovat enimmäkseen mäkisiä. Tässä alamäkeen pelattava 3. väylä ja takana näkyy klubitalo.

4. väylää tullaan taas ylöspäin kohti kentän kuvauksellisinta griiniä. Väylillä on kivasti leveyttä.

4. griiniltä on huima näköala Funchaliin. Pelaaminen tuppaa tässä unohtumaan maisemaa ihaillessa.

6. väylä on myös kumpuileva ja mielenkiintoinen. Jyrkkä rinne alkaa aivan väylän reunasta.

Syksy ja talvi näkyy Madeirallakin. Tässä 12. väylän griini ja ruskassa loistavat puut.

Ilta meni taas kaupungilla joulutouhuja ihmetellessä.


Seikkailu jatkuu

AIHEESEEN LIITTYVÄT LINKIT

Aurinkomatkat järjesti matkan hyvin. Sivulla on tietoja kohteista, hinnoista, pika lähdöistä ym.

Madeira-web antaa runsaasti tietoa Madeiralle matkaaville.

Madeira-holiday Information antaa myös runsaasti tietoa Madeiralle matkaaville, mm. säästä ja lennoista.

Madeira-holidays antaa edellisten tapaan runsaasti tietoa Madeiralle matkaaville, mm. hotelleista.

Bam Jam - Pictures of Madeira antaa samoin tietoa Madeiralle matkaaville, mm. kuvin eri aiheista.

Madeira wine on tuttu kaikille Madeiralla ennen vierailemattomillekin. Tässä on oiva opas hieman syvemmälle Madeira-viinin syövereihin.

Madeira-golf kertoo Madeiran golfkentistä melkein kaikki tärkeimmät tiedot.

Ingles - Menu Principal Madeira Golf antaa tärkeimmät tiedot Madeiran golfista ja kentistä melko tarkat esittelysivut, joista selviävät myös hinnat, tosin osittain vanhentuneet.

2. OSAAN MADEIRAN REISSUA
GOLFMATKASIVULLE KOTISIVULLE

[matkailu]

Päivitetty viimeksi
02.01.2006
Copyright © 1999 - 2015
Esa Hänninen
ejh@diccons.com