Golfmatka Saigoniin ja Vung Tau'hun Vietnamiin 22.11.-08.12.2013

    Matkaseurue: Päivi, Esa, Satu ja Pera
    Matkareitti: lento Helsinki - Hong Kong - Ho Chi Minh City, taksi Ho Chi Minh City - Vung Tau - Ho Chi Minh City, lento Ho Chi Minh City - Hong Kong - Helsinki
    Pelatut kentät: Vietnam Golf & Country Club East Course, Song Be Golf Resort Lotus & Desert Courses, Vung Tau Paradise Golf Club B & C Courses

Tätä matkaa alettiin miettiä jo vuoden 2012 Thaimaan reissulla. Päivi halusi lähteä Vietnamiin ja niinpä alettiin miettiä asiaa ja tutkia golfmahdollisuuksia. Kohteeksi päätettiin ottaa Saigon (Ho Chi Minh City), jonka ympärillä on muutamia golfkenttiä. Oppaita luettuamme totesimme kuitenkin, että kaksi viikkoa Saigonin vilinässä olisi hiukan liikaa, joten päätimme viettää suurimman osan kahden viikon matkasta rannikolla Vung Taussa n. 100 km Saigonista kaakkoon. Mukaamme matkalle pyydettiin Heinisen Pertti ja Lapilan Satu, joiden kanssa olemme pari viimeistä golfreissuakin tehneet. Sovimme heidän kanssaan yksityiskohdista ja niin aloin järjestelemään matkaa.

Heinäkuun lopulla otin yhteyttä Sutisen Jarmoon, joka on töissä Matka-Vekalla Kuopiossa. Hänen kanssaan sovimme sitten yksityiskohdista ja hän tilasi lentoliput 5.8.2013: Helsingistä Hong Kongiin Finnairilla ja sieltä Ho Chi Minh Cityyn Cathay Pacificilla. Lennot kirjoitettiin yhdelle lipulle, joka helpotti matkan suoritusta ja antoi paremman turvan ongelmien varalle. Hinta nousi melko korkeaksi mutta siedettäväksi, koska Finnair oli lopettanut suorat lennot Hanoihin lokakuussa.

Saigonissa Jarmo suositteli hotelliksi Que Huong Liberty 3:a, jossa hänkin on ollut. Niinpä Jarmo varasi sen ja se piti maksaa etukäteen. Vung Taun hotellin varasin netin kautta, kun olin ensin tutkinut eri vaihtoehtoja. Green Hotel Vung Tau vaikutti hyvältä ja lähetin sinne sähköpostia kysellen tarjousta. Vastausta ei kuulunut viikkoon, jonka jälkeen lähetin saman mailin uudestaan. Sitten tulikin vastaus ja tein varauksen. Hinta kymmeneltä vuorokaudelta oli 7 750 000 dongia.

Tämän mukaan sitten toimittiinkin. Päivi vaihtoi vielä Vietnamin valuuttaa Forexilla, joten taksi hotellille saatiin hyvin maksettua. Kurssikin oli lähes sama kuin mitä Saigonissa.

Tämän matkakertomuksen yhteydessä on paljon kuvia. Jos haluat nähdä kuvan suurempana, klikkaa pikkukuvaa!

Perjantai 22.11.13 Sää oli Espoossa hieman nuhruinen ja lämpötila n. 5 astetta. Hermusen Kari tuli hakemaan meidät 20.00 ja vei meidät lentokentälle, jossa oltiin 20.30. Kentällä oli hyvin hiljaista, joten menimme lähtöselvitykseen kyselemään bägin kuljetuksesta. Meillä oli yksi matkalaukku ja kaksi bägiä, joista toinen meni matkatavarana ja toisesta piti maksaa ylimääräisen matkatavaran maksu. Sitä ei voinut maksaa netin kautta, koska kyseessä oli kahden eri lentoyhtiön operoimat lennot. Jätimme kaikki matkatavarat selvitettynä sinne ja bägi mentiin maksamaan toiselle tiskille. Hinta oli 75 euroa perille Ho Chi Minh Cityyn asti. Sinne tulivat myös Pera ja Satu ja heillä oli sama operaatio.

Kenttä oli erittäin hiljainen ja turvatarkastus sujui täysin jonottamatta. Naiset poikkesivat Tax Freessa ja sitten oltiin jo 21.00 My City Helsinki-baarissa, jossa oli hyvää aikaa nauttia parit kalliit drinksut. Finnairin Airbus A340-300 oli portilla 35 aivan baarin vieressä ja koneeseen päästiin 23.20. Se lähti portilta 10 minuuttia myöhässä 23.50 ja ilmaan noustiin 00.02. Lentoajaksi arvioitiin myötätuulen vuoksi 9h 10min.

Helsinki - Hong Kong 22.11.2013

Helsinki - Vantaan lentoasema oli hyvin tyhjä lähtöiltanamme.

Pera ja Satu My City Helsinki-ravintolassa, joka oli myös hiljainen.

Päivin kanssa otimme myös pienet alkudrinkit tälle matkalle.

Lauantai 23.11.13 Finnairin kone oli täynnä. Illallinen tarjottiin heti lennon alussa. Tasainen matka sujui hyvin ja sain hieman nukuttuakin. Kävin sitten aamulla kyselemässä lentoemänniltä Hong Kongin kentästä, sillä meillä oli vaihtoaikaa vain tasan tunti aikataulun mukaan. Hän kertoi, että hyvin todennäköisesti koneen ulkopuolella on vastassa virkailija, joka vie nopeasti eteenpäin. Kiinalainen lentoemäntä vahvisti tämän. Tieto rauhoitti huomattavasti. 2.5 tuntia ennen laskeutumista tarjottiin aamiainen.

Hong Kongin lentoasemalle laskeuduttiin 15.16 (Suomen aika + 6h). Sää oli puolipilvinen ja aurinko paistoi. Lämpötila oli 25 astetta. Heti koneesta ulos mentyämme oli virkailijoita odottamassa ja taulussa oli nimemme ja jatkolentomme. Siinä virkailija sitten kysyi, onko meillä boarding passia, jota ei ollut. Kiireen vilkkaa lähdimme sitten oppaan mennessä edellä kohti lähtöselvitystiskiä, jonne virkailija jo soitti kävellessämme. Sieltä saimme boarding passin ja virkailija opasti meidät junalle, joka vei lähtöterminaaliin. Sieltä löysimme turvatarkastuksen E1 halliin ja se sujuikin mallikkaasti. Portille 22 löysimmekin hienosti ja koneeseen ei vielä edes päässyt, joten hyvin ehdittiin. Cathay Pacificin koneessa oltiin 15.57. Se oli Airbus A330 ja lähti putkelta aikataulussa 16.30. Ilmaan noustiin 16.49 ja arvioitu lentoaika oli 2h 6min. Lentosää oli hyvä ja pieni ruokakin tarjottiin heti. Saimme pizzan palat.

Helsinki - Hong Kong 22.11.2013

Pera Satu ja Päivi istuvat tyytyväisinä Finnairin koneessa.

Hong Kongin lentoasemalla oli jo joulukoristelua ja aika rauhallista.

Lentoaseman ikkunasta näkyivät tyypilliset Hong Kongin vuoret.

Hong Kongin lentoasema on rakennettu 2000-luvulla.

Värikäs aasialaisen lentoyhtiön kone putkella.

Noustessa näkyi hieman Hong Kongin rakennuksia ja maanteitä.

Ilta hämärtyi ja Ho Chi Minh Cityyn laskeuduttiin 18.06. Sää oli puolipilvinen ja lämpötila 28 astetta. Passintarkastuksessa oli jonoja, mutta pisteitä oli paljon, joten nopeasti selvittiin matkatavarahihnalle. Bägimme näkyivätkin lattialla hihnan vieressä. Hihnalla oli iso keltainen teline, jossa oli nimemme ja pyydettiin ottamaan yhteyttä ”lost and found”-tiskille. Viereemme ilmestyi virkailija, joka vei meidät tiskille ja paperit laitettiin kuntoon. Matkalaukkujen kerrottiin tulevan hotellille seuraavan iltapäivän aikana.

Lentoasemalta otettiin kaksi taksia, koska isoa autoa ei löytynyt. Kyyti Liberty 3:lle maksoi 220 000 dongia eli 11 dollaria. Matka kesti puoli tuntia ja hotellilla oltiin 19.30. Pera ja Satu tulivat heti perässä. Liikenne oli kaoottinen ja taksi pysähtyi kadun vastakkaiselle puolelle Que Huong Liberty 3:n kohdalle. Hotellin ovimies tuli kadun yli ottamaan bägimme ja hänen vierellään pääsimme turvallisesti kadun yli hotellin respalle. Voucherit ja passit jätettiin tiskille ja saimme heti huoneen 208. Satu ja Pera saivat huoneen 204. Laukunkantaja neuvoi safety boxin käytön.

Veimme tavarat huoneeseen, joka oli melko pieni. Pöytä- ja laatikkotilaa oli vähän, mutta tälläkin pärjättiin. Lähdimme välittömästi ulos etsimään baaria. Korttelista löytyikin monta olutbaaria, mutta useimmat olivat aivan täysiä. Kapealla poikkikadulla oli kuitenkin Boston Sport Bar, josta saimme paikalliset oluet ja gin tonicit. Pieni pullo paikallista Saigon-olutta maksoi n. euron. Siitä jatkettiin matkaa ja kadun varrella oli paljon ruokaravintoloita. Päätimme syödä jotain ja Huong Vy-ravintolassa saimmekin oikein hyvät ja edulliset annokset. Kaupustelijoita oli paljon, mutta niistä selvittiin.

Ho Chi Minh City 22.11.2013

Komea auringonlasku Vietnamissa. Kuva piti ottaa siiven yli.

Meidät toivotettiin tervetulleiksi Que Huong Liberty 3-hotelliin.

Kiiruhdimme heti oluelle Boston Sport Baariin ja ostoksille.

Huong Vy-ravintolassa kävimme syömässä ja tutustumassa vietnamilaiseen ruokakulttuuriin.

Que Huong Liberty 3-hotellin sisäänkäynti on ihan hieno iltavalaistuksessa.

Tässä näytteeksi muutama hyvä paikallinen olutmerkki. Valinnan varaa oli.

Sunnuntai 24.11.13 Aamu oli kirkas. Lämpötila oli klo 7 27 astetta. Aamiaiselle mentiin 7.45 ja se oli hyvä eli normaali eurooppalaistyylinen. Munakkaan paistajakin oli paikalla. Aamiaiselta mentiin respaan, jossa kerrottiin laukkujen tulevan iltapäivällä ja annettiin kentällä saadut kuitit sinne. Samalla varattiin puolen päivän kaupunkikierros, joka lähtee 13.00.

Huoneista haettiin tavaroita mukaan ja lähdettiin kävelylle. Ensin käytiin vaihtamassa rahaa ja käveltiin puiston reunaa itään ja käytiin oluella/ice teellä Zoom-kahvilassa. Pikkukujia pitkin palattiin sitten hotellille, jossa oltiin 10.30. Huoneessa vietettiin sitten pieni lepohetki ja 12.15 mentiin alakerran Highlands-kahvilaan kahville. Sen kanssa otettiin juustokakkua ja minä sämpylän. Paikka oli melkein täynnä. 13.00 oli kaupunkikierrokselle lähtö ja ennen sitä pyysin respasta kupongit seuraavalle aamiaiselle. Kyytiä odotellessamme 13.00 tulivat matkalaukkumme. Kuitattiin ne ja vietiin kiireesti huoneisiin.

Ho Chi Minh City 24.11.2013

Hotellin tiskiltä varattiin puolen päivän kiertoajelu Saigonissa.

Huoneemme parvekkeelta avautui tällainen näkymä.

Hotelli sijaitsee hyvin hoidetun puiston reunassa.

Saigonin maamerkki on hieman erikoinen rakennelma.

Iso joukko moottoripyöriä odotteli valon vaihtumista.

Hotellin läheltä löytyi kapeitakin kujia.

Kun tultiin alas, oli kiertoajelun kaveri jo odottamassa aulassa. Hän vei meidät pikkubussiin, joka oli jo melkein täynnä. Joukossa oli ainakin yksi Australiasta, kaksi Uudesta Seelannista, yksi Italiasta, yksi Hong Kongista ja kaksi Tsekistä. Me mahduimme hyvin tiukasti istumaan. Ensimmäiseksi opas kyseli tietoja kaikilta ja ajettiin Nam Quoc-verstaaseen, jossa vammaiset tekivät taidetta mm. munan kuorista. Homma oli hyvin hidasta ja tarkkaa. Rakennuksessa oli suuri myymälä, josta ostettiin kaksi pientä lautasta. Ne maksoivat yhteensä n. 790 000 dongia. Sitten oli tarkoitus mennä palatsiin, mutta siellä oli joku tilaisuus, joten ajettiin katedraalille. Se aukesi vasta klo 15.00, joten sisälle ei päästy. Vieressä oli vanha postirakennus, jota käytiin katsomassa sisältä. Pihalla istuskeltiin pikku puistossa, kun kolme koulutyttöä tuli haastattelemaan meitä. Kello 15.00 lähdettiin vanhalle hallintopalatsille, mutta siellä tilaisuus jatkui, eikä sisälle päästy. Opas kertoi rakennuksen historiasta ja sen jälkeen palattiin hotellille.

Peran ja Sadun huoneessa otettiin sitten hieman juomista ja ulkona alkoi sataa. Sade äityi rankaksi ja ukkonen jyrisi. Sitä kesti ainakin tunnin. Kun sade laantui, lähdettiin n. 18.00 etsimään ruokapaikaksi meksikolaista ravintolaa, joka nähtiin edellisenä iltana. Sitä ei löydetty, mutta toinen meksikolainen kylläkin. Se oli La Casa ja mentiin siihen syömään. Tilasin hyvän meksikolaisruoan ja toiset ottivat paikallista ruokaa. Nuoren tarjoilijan ikää arvailtiin ja lopulta Päivi kysyi. Sitä oli 21 vuotta. Kerroimme hänelle, mistä olimme ja hän ei tiennyt Suomesta mitään. Valokuvia otettiin kaikkien kanssa ja lopulta tarjoilijakaveri otti hänen kännykkään kuvan hänestä meidän kanssamme. Nimekseen hän kirjoitti Bich. Kaupan kautta palattiin hotellille. Siellä istuttiin nyt meidän huoneessa illasta nauttien ja mukavia jutellen.

Langaton nettiyhteys toimi huoneessa hyvin, mutta Facebookiin ei päässyt. Kyselin sitä ja respasta kerrottiin, että laki kieltää Facebookin käytön hotellien langattomissa verkoissa. Aulan koneelta kyllä pääsi Facebookiin. Päivän ylin lämpötila oli 32.1 astetta ja sää oli aurinkoinen tuota ukkosta lukuun ottamatta.

Ho Chi Minh City 24.11.2013

Notre Dame-kirkko kuvattuna takaa päin.

Nam Quoc-verstaassa syntyy taideteoksia vammaisilta.

Opas esittelee yhtä värikästä taulua.

Notre Damen kirkon edessä on iso aukea.

Saigonissa on paljon moderneja rakennuksia.

Vanha postirakennus on aivan kirkon vieressä.

Postirakennuksen sisällä on avaraa ainakin korkeuden puolesta.

Postin edessä myytiin paperista taiteiltuja kortteja.

Vanhassa hallintopalatsissa oli kokous eikä päästy sisään.

Illalla tuli rankka sadekuuro ja vettä kertyi paljon.

Meksikolaisessa La Casa-ravintolassa käytiin syömässä.

Ravintolan tarjoilija Bich halusi kuvaan kaikkien kanssa.

Maanantai 25.11.13 Aamu oli kirkas, vaikka yöllä satoikin aika ravakasti. Alin lämpötila oli 24.7 astetta. Herätys oli 6.00 ja aamiaiselle mentiin 6.50. Pera ja Satukin tulivat heti perään. 7.45 mentiin aulaan bägien kanssa ja pyydettiin ovimiestä hommaamaan taksin. Sieltä tulikin sitten pitkäperäinen valko-vihreä Mailinhin taksi, johon bägit pakattiin. Kuski Ha osasi jotenkuten englantia. Kentälle lähdettiin 7.50 ja matka kesti n. 40 minuuttia (25 km). Matkalla tuli otettua muutamia valokuvia kiinnostavista kohteista.

Pelaajia ei näyttänyt Vietnam Golf & Country Clubilla paljon olevan, joten ongelmia pelaamaan pääsemisen kanssa ei ollut. Tiskillä ilmoittauduttiin ja saatiin lockerin avain. Maksu kerrottiin otettavan kaikesta vasta pelin jälkeen. Saimme kaikki poikacaddyt, mutta Peran caddyllä oli tyttö oppimassa caddyn hommaa, Päivi otti Sadun kanssa auton, vaikka sillä ei saanutkaan ajaa kuin teitä pitkin. Caddyt ohjasivat meidät East-kentän 10. tiille, josta aloitettiin peli. Peli alkoi melko tarkasti 9.00. 10. väylän tiin lähellä on kioski ja sen jälkeen joka kolmannen väylän jälkeen tullaan kioskille kuten Thaimaassakin. Kenttä on tasainen eikä vesiesteitä ollut kuin muutaman väylän reunalla. Yhden väylän poikki kulki kuiva oja. Par-3 väylät olivat hyvin lyhyitä, pisin n. 140 metriä valkoiselta tiiltä (toiseksi lyhin). Kierros kesti vähän reilut 4 tuntia. Caddyille tuli annettua liian vähän tippiä. Sen kuulimme Dubaissa asuvalta britiltä, jonka kanssa kentälläkin juteltiin aina kohdatessamme. Hän kertoi, että normaali tippi on 200 000 - 250 000 dongia. Caddyni sanoi kysyttyäni, että he eivät saa mitään palkkaa klubilta, mutta tiskillä selvitettyämme meille kerrottiin, että he saavat korvauksen joka kierroksesta. Kentän lockeritiloissa on myös sauna. Suihkun jälkeen kävimme maksamassa pelit tiskillä. Kentän kioskeilla täytimme lapun ostoksista ja caddy otti sen. Mitään ei siinä vaiheessa maksettu. Kaikki tuli yhteen laskuun tiskillä. Greenfee ja caddymaksu olivat yhteensä 1 miljoona dongia eli n. 35 euroa. Auto maksoi 882 000 dongia eli 31.5 euroa. Tiskillä pyysin yhtä virkailijaa soittamaan taksillemme ja hän lupasi tulla 15.00. Sitten mentiin ravintolaan ottamaan oluet ja pientä syötävää.

Ho Chi Minh City - Vietnam Golf & Country Club 25.11.2013

Matkalla Vietnam Golf & Country Clubille oli tien varressa melkoinen muistomerkki vai mikä lie.

Toisessa kohtaa tien varrella oli kaksi hammasta ja niiden takana buddhalaistemppeli.

Vietnam Golf & Country Clubin klubitalo näytti tältä kentän puolelta katsottuna.

Kenttä oli siistissä kunnossa ja bunkkerit aika haastavia.

Tasaista oli tällä kentällä eikä korkeuseroja missään paria metriä enempää.

Puolivälin kioskin vieressä oli värikkäitä kukkaistutuksia.

Väylien tiedot oli hakattu ja maalattu kiviin.

Valkoinen oli valttia tällä tiipaikalla.

Päivi draivaa avaralla ja tasaisella väylällä.

Joitakin ojia oli kentällä, mutta aika vähän oli vesiesteitä.

Klubin ravintolasta avautuu täälläkin kiva näkymä kentälle.

Kanaa ja naudanlihaa Satay-vartaassa on herkkuani.

Taksi tuli 14.50 ja kotimatkalle päästiin nopeasti. Matka kesti n. 40 minuuttia ja maksoi 400 000 dongia eli 11.5 euroa. Kuskin kanssa sovittiin, että hän tulee myös seuraavana päivänä ja mahdollisesti vie meidät myös Vung Tau'hun keskiviikkona. Hotellilla hissi reistaili, joten bägit kannettiin bellpoikien toimesta huoneisiin ja minä kävin ostamassa vettä. Lepotauon jälkeen lähdettiin etsimään uutta ruokapaikkaa. Kävellessämme ihmettelimme liikennettä, joka on täällä todella kaoottista. Katso video liikennettä Saigonissa (24.9 Mb)!

Syömään mentiin Bamboo Garden-ravintolaan, joka on hyvin lähellä hotelliamme. Hyvän ruoan jälkeen palattiin hotellille juttelemaan ja n. 23.00 painuttiin pehkuihin.

Yöllä heräsin n. 2.30 enkä saanut sitten unta, joten kirjoittelin tätä stooria vajaan tunnin verran. Päivän ylin lämpötila oli 33.1 astetta. Päivä oli aurinkoinen, mutta kentältä tullessamme pohjoispuolella näkyi aika musta pilvi.

Ho Chi Minh City 25.11.2013

Hotellimme sisäänkäynnin vastapäätä oleva portti iltavalaistuksessa.

Liikennettä riitti risteyksissä illallakin ja varovainen oli oltava.

Bamboo Garden-ravintola on myös aivan hotellimme lähistöllä.

Tiistai 26.11.13 Aamu oli hieman sumuinen. Yön alin lämpötila oli 25.4 astetta. Herättiin 6.00 ja aamiaiselle mentiin 6.45. Ha tuli hakemaan meitä 8.00. Bägit pakattiin ja lähdettiin kohti Song Be Golf Resortia. Matka kesti aamuruuhkassa 1h 10min ja matkaa oli 27 km. Mittari näytti vähän yli 500 000 dongia.

Kuski jäi kentälle odottelemaan ja vastaanotto oli hyvä. Täällä maksettiin greenfeet etukäteen. Gf ja caddymaksu tekivät yhteensä 1 123 500 dongia eli n. 40 euroa. Toimistosta saatiin pieni kansio, jossa oli lapussa tunnusnumero ja toisella puolella sähköinen avainkortti, joka toimi lockerin ovessa. Klubitalo on hieno ja lockeritilat mahtavat. Tällä kentällä kaikki caddyt ovat tyttöjä. Päivi ja Satu käyttivät autoa, me Peran kanssa käveltiin. Autolla sai täällä ajaa raffissa, mutta ei väylillä. Song Be Golf Resortin golfkentällä on 27 reikää ja tällä kertaa pelattiin ensin Lotus Course ja sitten Desert Course. Kenttä on paljon kauniimpi ja haastavampi kuin Vietnam Golf & CC. Vesiesteitä on enemmän ja Desert Coursella väylää reunustaa hiekkainen alue, jossa kasvaa kaktuksia. Joillakin väylillä tällaisia alueita oli myös poikki väylän. Kioskeja on vähemmän kuin edellisellä kentällä ja griinit hitaampia. Tein reissun ensimmäisen birkun Desertin 1. väylällä, joka on par 5. Muuten peli takkusi kaikilla pahemman kerran. Kierros kesti 4h 30min, vaikka koko ajan mentiin eteenpäin eikä pidetty pitkiä taukoja kioskeilla. Yksi porukka päästettiin yhden kioskin kohdalla ohi. Kioskeissa näytettiin toimistosta saatua kortti ja he siirsivät kuitin sähköisesti ravintolaan. Siellä maksettiin kertynyt lasku suihkun ja kaljojen jälkeen tiskille. Heti kun vietiin laput bägivahdille, hän soitti taksimme paikalle ja saatiin bägit kyytiin.

Ho Chi Minh City - Song Be Golf Resort 26.11.2013

Temppeleitä on Vietnamissakin Thaimaan tapaan paljon.

Monissa risteyksissä on eri tyyppisiä monumentteja.

Song Be Golf Resortin portti on näyttävä.

Klubin sisäänkäynti on myös hieno ja vastaanottokin hyvä.

Golf Resortissa pitää olla myös uima-allas kuten täälläkin.

Griinit ovat suuria ja melko vaikea lukea, mutta caddyiltä se onnistui.

Tämä kenttä on kaunis ja osa siitä kuuluu vesiesteille.

Vesiesteitä onkin monella väylällä Lotus Coursella kuten muillakin.

Isoja bunkkereitakin kentältä löytyy ja alkaa valmistaa meitä Desertille.

Desert Courselle mennään klubin sisäänkäynnin läheltä.

Suuret hiekka-alueet reunustavat aavikon kasveineen tätä kenttää.

Vesiesteitä on väylien vierellä ja poikki väylän haastavasti.

Iloiset caddyt tauolla yhdellä kioskilla. Hauskaa oli.

Kaktuksia ja muita aavikkokasveja riitti joka väylälle.

Satu avaamassa yhdellä Desert-väylällä.

Tien ali menevässä tunnelissa oli tauluja klubin mestaruuskisojen illanvietosta.

Viimeisellä väylällä on tällainen monsteribunkkeri, johon Päivi ja Satu joutuivat.

Päivi caddyineen kierroksen jälkeen. Iloa riitti vielä kielivaikeuksista huolimatta.

Klubille pääsi lammikon yli myös kiviä pitkin.

Avara ravintola on käytännössä ulkotilaa.

Hieno Song Be jää taakse ja mieliin mukavana kenttänä.

Paluumatka hotellille kesti myös yli tunnin ja hotellilla oltiin 16.10. Päivi ja Pera lähtivät hierontaan, Satu jäi huoneeseensa paitoja pesemään ja minä kävin respassa Facebookia vilkaisemassa. Sen jälkeen kirjoittelinkin tätä stooria. Kun Päivi ja Pera tulivat hieronnasta kuuden jälkeen, päätettiin lähteä syömään. Kävelimme hotellimme edessä olevaa katua Pham Ngu Lao länteen korttelin verran, mutta mitään varteenotettavaa paikkaa ei löytynyt. Kotikatumme suuntaisella etelän puoleisella kadulla oli Vietnamese Kitchen, joka tuntui sopivalta ja siihen menimmekin. Ruoka oli ihan hyvää ja edullista. Sieltä palasimme kaupan kautta hotellille ja keräännyimme keskustelemaan Peran ja Sadun huoneeseen. Sen jälkeen pakattiin tavaroita seuraavan päivän lähtöä varten.

Päivän ylin lämpötila oli 33 astetta. Kentällä sää oli koko ajan aurinkoinen. Paluumatkalla näkyi musta pilvi ja matkan varrella oli satanut. Saigonissa ei kuitenkaan koko illan aikana ei satanut.

Ho Chi Minh City 26.11.2013

Tässä lisää muutama hyvä vietnamilainen olutmerkki.

Tässä on sopiva nimi kemikaliolle: V. Rohto.

Vietnamese Kitchenissä syötiin paikallisia herkkuja.

Keskiviikko 27.11.13 Yön alin lämpötila oli 25.0 astetta. Yöllä oli hieman satanut ja aamu oli puolipilvinen. Aamiaisella oltiin kaikki 7.00 ja sen jälkeen käytiin vaihtamassa rahaa. 9.40 mentiin tavaroiden kanssa aulaan ja kirjauduttiin ulos hotellista. Ha tuli sisälle 9.50 ja hänen poikansa lähti viemään meitä Vung Tau'hun. Kyselin aamulla hotellin henkilökunnalta taksin hintaa ja sen kerrottiin olevan 1 600 000 dongia. Alkumatka sujui normaalissa kaupunkiliikenteessä, mutta sitten tuli melkein täydellinen stoppi. Se johtui siitä, että Dong Nai-joen yli jouduttiin menemään lautalla. Niitä oli monta, mutta melko pieniä, joten kovin paljon autoja ei yhteen mahtunut. Jonotuksessa meni puoli tuntia. Sen jälkeen vauhti parani ja kuski otti välillä ilmaa takarenkaisiin. Hotelli löytyi helposti ja kuski tiesi sen sijainnin. Green Hotel Vung Taun pihassa oltiin 12.40. Matka kesti 2h50min, mutta siitä puolisen tuntia meni lautan odotteluun. Vung Tau on rannikkokaupunki Ho Chi Minh Citystä kaakkoon ja siellä on n. 322 000 asukasta. Viikolla kaupunki on rauhallinen, mutta viikonloppuisin ihmiset tulevat Saigonista Vung Tau'hun vilvoittelemaan ja elämä on aivan erilaista. Hotelleissakin majoitushinnat ovat korkeammat perjantaina ja lauantaina.

Ho Chi Minh City - Vung Tau 27.11.2013

Satu ja Pera kävivät vaihtamassa vielä rahaa kaiken varalta.

Taksikyytiä odotellaan hotellin edessä valmiina siirtymään Vung Tau'hun.

Taksi tuli ja tavaratkin saatiin ahdettua autoon, mutta tiukka oli.

Saigonin maamerkki Bitexco Tower jää taakse ja mennään kohti uusia seikkailuja.

Vietnamissakin motoristeilla on kypäräpakko, jota noudatetaan hyvin. Aina löytyy kuitenkin poikkeuksia.

Dong Nai-joki ylitettiin tällaisella lautalla, joita oli monta liikenteessä yhtä aikaa 700 metrin matkalla.

Kommunismi huokuu tästä tien varren julisteesta.

Ei oltu Intiassa, mutta silti oli lehmiä tiellä.

Ensimmäinen kuva Vung Tau'n Green-hotellista.

Saimme huoneet 501 ja 502, joiden parvekkeet olivat pohjoispuolella. Merinäköala oli myös hyvä. Hotelli vaikutti hiljaiselta samoin kuin katukuva. Liikennettä oli erittäin vähän. Teimme pienen lenkin hotellin ympäristössä ja poikettiin pikkubaarissa ottamassa oluet ja kahvit. Sitten järjesteltiin tavaroita ja nautiskeltiin olosta. 17.00 lähdimme kävelemään rantakatua pitkin kohti keskustaa etsimään ruokapaikkaa. Katukauppiaalta ostin yhden pelipaidan, joka maksoi 100 000 dongia eli 3.5 euroa. Valtava liikenneympyrä keskustan tuntumassa herätti ihmetystä. Yhden taksikuskin neuvosta löydettiin ravintola Nam Kien Giang, josta löytyi vain yksi ruokalista, jossa oli muutama annos. No siitä valittiin sitten paistettua riisiä kanan kanssa. Syötyämme lähdimme takaisin ja saatiin taksi nopeasti. Taksin mittarista nähtiin, että oltiin kävelty yli 3 km. Päivi ja Satu menivät huoneisiin ja Peran kanssa lähdettiin etsimään kauppaa, josta saataisiin yksi ginpullo, mutta sellaista ei löytynyt. Hotellin baarista saatiin ostettu yksi neljänneksen vajaa pullo ja muutama tonic-tölkki vähän reilulla 300 000 dingilla, Siitä otettiin sitten huoneessamme yömyssyt.

Sää oli koko päivän puolipilvinen ja vähän ennen Vung Tau'ta satoi hiukan. Päivän ylin lämpötila oli 33.4. Vung Taussa käy tuuli, joten päivällä sää tuntuu selvästi viileämmältä.

Vung Tau 27.11.2013

Näkymä 5. kerroksen huoneestamme pohjoiseen. Liikenne oli tosi rauhallista.

Tässä katsotaan parvekkeelta itään päin, jossa ranta on hyvin lähellä.

Green-hotellin vastaanottotiski ja ystävälliset virkailijat siistissä aulassa.

Joulun valmistelut olivat täällä jo pitkällä. Kuusia näkyi joka puolella.

Hotellimme sisäänkäynti on rannan puolella ja piha on pieni.

Paikallisessa pikkubaarissa käytiin kahvilla, kun tutustuttiin ympäristöön.

Imperial on vähän hienompi hotelli, jonka yhteydessä on myös kauppakeskus.

Ilta alkoi jo hämärtyä, kun kävelimme kaupungin keskustan liikenneympyrään.

Pikkuinen ravintola löytyi pienen etsiskelyn jälkeen ja ruoka oli sekä hyvää että edullista.

Torstai 28.11.13 Yön alin lämpötila oli 25.2 astetta. Auringonnousu näkyi parvekkeelta, vaikka taivas olikin puoliksi ohuen pilvipeitteen vallassa. 6.45 mentiin taas totuttuun tapaan aamiaiselle, joka oli melkoisen hyvä. Ravintola oli paljon siistimpi kuin Saigonissa. Kahvi oli kuitenkin väkevämpää. 8.00 lähdettiin pelaamaan ja otettiin taksi hotellin edestä. Bägit saatiin juuri ja juuri sovitettua kyytiin.

Taksi Vung Tau Paradise Golfin kentälle maksoi n. 70 000 dongia. Kentällä on kolme 9-reiän lenkkiä, joista A oli tänään suljettu. Aloitimme pelimme B-lenkiltä ja sen lisäksi pelattiin C. Greenfee oli 1 320 000 dongia, johon kuului caddy. Päivi ja Satu ottivat taas auton, joka maksoi 740 000 dongia. Caddyt olivat kaikki tyttöjä, minulla 26-vuotias numero 117. Klubitalo oli kohtalainen ja lockeritilatkin OK. Ravintola oli hyvällä paikalla lockerien lähellä. Kenttä on melko tasainen, mutta korkeuseroja kuitenkin enemmän kuin Vietnam Golf & CC:lla. Vesiesteitäkin oli mukavasti, mutta ei ylityksiä. Griinit olivat yhtä hitaita kuin Song Bessä. Ensimmäinen kioski oli vasta 6 väylän jälkeen. Toisella puoliskollakaan ei ollut kuin yksi kioski. Ostosten kuitit liitettiin mukanamme olleeseen kansioon, josta caddyt huolehtivat. Päivi teki heti alkuun birkun ja minä hieman myöhemmin. Peli oli sitä sun tätä ja kesti n. 4 tuntia. Pelit maksettiin heti kierroksen jälkeen ja pientä sekaannusta meinasi syntyä. Sitten käytiin suihkussa ja sen jälkeen syötiin ravintolassa. Ruoka oli hyvää ja hinta kohdallaan. Sen jälkeen mentiin bägien keräyspisteeseen, josta pyydettiin viemään ne varastoon. Paikalla kyttäsi taksi, jonka Pera hoiti meille ja sillä ajeltiin hotellille.

Vung Tau Paradise Golf Club 28.11.2013

Auringon nousu näkyi hyvin parvekkeelta, mutta yleensä edessä oli pilviä.

Paradise Resortin alue on suuri ja sinne mahtuisi kolmekin golfkenttää.

Sisäänkäynnissä kyllä näkee, mihin ollan tultu ja hyvä näin.

Klubin tiskillä opittiin meidät tuntemaan pian eikä tarvinnut nimiä enää toisen pelin jälkeen kertoa.

B-kentän ensimmäinen väylä pitkä par-4 pelataan alussa alamäkeen ja oikealla on vettä.

Iloisen caddyn kasvot ovat näkyvissä, mikä oli harvinaista, yleensä kasvot oli peitetty.

Tämä kenttä on mukavan vaihteleva ja vettäkin on kiusaksi asti vaikka ylityksiä onkin vain vähän.

Useilla väylillä on hyvin tilaa, mutta mereltä puhaltava tuuli tekee niistä usein yllättävän kapeita.

C-kentän ensimmäinen väylä on kiva par-5, jossa vesi ei ole varsinaisesti esteenä.

Useimmat caddyt poseerasivat mielellään pelaajien kanssa.

Griinit ovat kentällä suuria ja pääosin melko tasaisia, mutta vaikealuisia.

Pari näytettä klubitalon ruoka-annoksista, joita nautittiin pelien jälkeen.

Huoneessamme otettiin pienet drinksut ja sitten lähdettiin Peran kanssa kävelylle. Rantaa pitkin käveltiin etelään päin ja porukkaa oli jonkin verran. Samoin oli työmaita hiekkarannan yläosassa. Ranta oli kovaa eikä edes jalanjälkiä jäänyt. Pikkusimpukoiden ja isompienkin kuoria oli paljon. Rannalta noustiin Thuy Van-kadulle, jonka eteläpäästä ennen kukkulaa mentiin vähän sisemmälle etsimään juomakauppaa. Giniä ei kuitenkaan löytynyt mistään. Vodkaa ja paikallisia juomia kyllä oli joka putiikissa samoin kuin olutta. Ihmisiä oli liikkeellä todella vähän eikä autoista ja moottoripyöristä ollut haittaa. Oluet ja vedet ostettiin hotellin läheltä ja sitten mentiinkin huoneisiin lepäilemään. Siivooja oli aamulla ottanut pyykit komerosta ja toi ne nyt pestynä takaisin.

18.00 lähdettiin etsimään ruokapaikkaa. Pienen etsiskelyn jälkeen löytyi sivukadulta melko läheltä hotelliamme Lua Hong-ravintola, jossa syötiin pienet riisiannokset. Syötyämme etsiskeltiin taas kunnon kauppaa, mutta ei löytynyt. Hotellimme aulabaarissakaan ei ollut myyjää, joten menimme Sadun ja Peran huoneeseen juoman kahvit ja oluet. Sitten olikin jo aika painua pehkuihin.

Sää oli selkeä koko päivän, mutta tuuli yltyi illalla. Ylin lämpötila oli 32.2 astetta.

Vung Tau 28.11.2013

Mäellä oleva kristus-patsas näkyy joka puolelle kaupunkia.

Nosturin kuljettaja hommissa rakennustyömaalla.

Monet poikkikadut oli hyvin merkitty isoin kyltein.

Moottoripyörien lisäksi Vung Taussa oli aika paljon riksoja.

Lua Hong-ravintolan terassilla syötiin ilta-ateria paikalliseen tapaan.

Joulukoristuksia oli laitettu myös hotellimme ulkoportaille.

Perjantai 29.11.13 Yön alin lämpötila oli 25.4 astetta. Sää oli selkeä 6.15. Liikenne on täällä sata kertaa rauhallisempaa kuin Saigonissa eikä aamulla juuri liikenteen äänet häirinneet. Aamiaisella oltiin jälleen 6.45 ja sen jälkeen 7.50 ajettiin hotellin edestä taksilla Paradise Golfin klubille. Bägit saatiin varastosta ja päästiin pelaamaan jo 8.10. Päivillä ja Sadulla oli taas auto. Taas pelattiin B ja C, sillä A oli vielä tämän päivän suljettuna. Caddyt olivat vaihtuneet, mutta yhtä hyviä olivat nämäkin. Oma caddyni oli Tam, 133. Alkuväylillä näimme reissun ensimmäisen käärmeen. Se oli reilun metrin pituinen tumma käärme, joka meni kovaa vauhtia väylän yli. Kierros meni sujuvasti, sillä edessä eikä takana ollut ketään. Vasta toisella puoliskolla edessämme oli ryhmä. Päiviltä katkesi kierroksen aikana draiveri mystisesti. Lapa ja pätkä vartta tipahti tiillä ennen lyöntiä. Tuuli oli paljon kovempi kuin eilen, mutta ei se kauheasti haitannut. Kierros kesti 3h 50min, joten vikkelästi meni. Heti pelin jälkeen maksettiin velat pois ja suihkun jälkeen syötiin taas kevyet ateriat.

Vung Tau Paradise Golf Club 29.11.2013

Klubilla oli usein aika hiljaista, kun saavuimme sinne.

Vesiesteet ovat yleensä väylien reunoilla, ei poikki väylän.

Tämä oli reissun ainoa käärme, joka nähtiin ja sekin meni lujaa karkuun.

Aika kivoja väyliä on kentällä useita eikä tylsyys vaivaa missään kohti.

B-kentän viimeinen väylä on takatiiltä aika haastava, veden yli 225 metriä.

Hinnasto on klubilla selvästi näkyvillä. Sen mukaan caddymaksu ei kuulu siihen.

Klubin lähistöllä oli taas takseja odottamassa ja saimme yhden heti. Kyyti hotellille maksoi 65 000 dongia ja matka 4.0 km. Huoneissamme päätettiin ottaa pienet levot. 15.45 lähdettiin taksilla keskustaan. Kuski vei meidät marketille, jossa oli hyvin laaja alue erilaisia myymälöitä. Siellä kierreltiin aikamme mitään ostamatta ja lähdettiin etsimään kauppaa, josta saisi giniä. Samalla katseltiin partureita. Niitä ei kumpaakaan löytynyt millään. Sitten käveltiin eteenpäin ja päädyttiin postin vierestä kävelemään Nam Ky Khoi Nghiaa pitkin kohti etelää. La Co-ravintolassa käytiin juomassa tavalliset paikalliset kahvit, koska terästettyjä ei löytynytkään. Siitä lähdettyämme yhtäkkiä löytyikin parturi Xinh Xinh, jossa Pera, Päivi ja minä leikkautimme hiuksemme. Kun partureita ei ollut omasta takaa tarpeeksi, kipaistiin naapurista hakemassa apuvoimia. Se maksoi minulla 60 000 dongia ja Päivillä 80 000 dongia (2.1ja 2.8 euroa). Ihan hyvää jälkeä tuli. Parturit olivat miehiä ja apulaiset naisia. Sen jälkeen löytyi partureita pilvin pimein samalta kadulta. Vastakkaisella puolella havaittiin myös minimarket Good Mart, josta saatiin tarvittavia juomia ja oheistuotteita. Lasku oli 650 000 dongia eli alle 25 euroa kahdesta gin-pullosta, kolmesta kaljasta, vesistä ja snackseistä. Hoang Hoa Thamia pitkin käveltiin kohti rantaa. Päivi ja Satu kävivät apteekissa ostamassa laastaria. Sitten otettiin taksi ja ajettin 20 000 dongilla hotellille. Huoneessamme juteltiin taas mukavia nautiskellen ostoksista. 22.00 paineltiin sitten pehkuihin odottelemaan uusia seikkailuja.

Päivä oli aurinkoinen ja hyvin tuulinen. Ylin lämpötila oli 30.2 astetta.

Vung Tau 29.11.2013

Olemme saapumassa kaupungin keskustassa olevalle markkina-alueelle.

Katoksen alla on lukemattomia erilaisia putiikkeja ja tässä myytiin kenkiä.

Pääosa ihmisistä liikkuu kaupungissa moottoripyörällä ja sen kyllä huomaa.

Konditoria myy komeita täytekakkuja, jotka olivat todella halpoja.

La Co-kahvilassa juotiin paikalliset hyvin väkevät kahvit.

Sitten olikin jo aika käydä parturissa oikein kolmeen pekkaan.

Leikkuutyön tekivät kaikille miehet, vaikka naisiakin oli paikalla.

Good Mart on melko hyvä ja monipuolinen kauppa, josta löytyi melkein kaikkea.

Iltakahvit juotiin joka ilta ja se oli kahvin, kaakaon, sokerin ja kerman sekoitusta.

Lauantai 30.11.13 Yön alin lämpötila oli 25.4 astetta. Sää oli aamulla selkeä eikä meressä näkynyt vaahtopäitä eli tuuli oli tyyntynyt. Tänään vietettiin Peran 75-vuotis synttäreitä. Aamiaiselle mentiin 7.20 ja siellä olivat jo Satu ja Pera odottelemassa pöydässä Törleypullon kanssa. Tarjoilija avasi pullon ja nautittiin punaista vähän helmeilevää juomaa aamiaisen palan painikkeeksi.

Noin 8.20 lähdettiin kävelylle ensin rantaa pitkin ja sitten kadun reunaa. Suuntasimme Kristus-patsaalle, joka on korkealla mäellä oleva kaupungin maamerkki. Sinne piti kävellä yli tuhat porrasta. Alueella on paljon valkoisia uskonnollisia patsaita ja Kristus-patsas on monta kymmentä metriä korkea, jonka sisällä pääsee vielä portaita pitkin sen olkapäille asti. Rinteen ympäri oli reittejä maastopyöräilijöille, joita näkyikin runsaasti. Alas tultuamme ostettiin katumyyjältä oluet ja talsittiin pikkuhiljaa takaisin hotellille, jossa oltiin 11.00. Vähän ennen hotelliamme törmättiin taksikuskiin, joka puhui englantia ja tarjosi kiertoajelua kaupungissa. Sovimme, että hän tulee hakemaan meidät 13.00. Hotellille päästyämme lepäiltiin ja kirjoiteltiin kortteja. Hotelli oli muistanut Peraa komealla kukkakimpulla. Pyykkejä ei ollut meiltä otettu pesulaan, mutta kävin sanomassa siivoojalle, joka otti korin ja alkoi lajitella niitä käytävällä.

Vung Tau 30.11.2013

Aamiainen aloitettiin skumpalla, koska oli Peran syntymäpäivä.

Kristus-patsas näkyy melkein kaikkialle kaupunkiin.

Lohikäärme reunustaa katua, ennenkuin saavumme portille.

Erittäin paljon on alueella uskontoon liittyviä pieniä ja isompia patsaita.

Portaita riittää väsymykseen asti, mutta välillä on pieniä huiliasemia.

Pieni puisto ja rannikon ainoa saari näkyvät hyvin ylhäältä.

Lisää patsaita ja 12 opetuslasta kiveen hakattuna.

Loppusuora on näkyvissä ja kohta ollaan huipulla.

Patsas on melko massiivinen ja sen kaulalle pääsee portaita pitkin.

Mäellä on myös kaksi Vietnamin sodan aikaista tykkiä muistomerkkinä.

Näkymää kaupungille haittaavat puut ja pensaat.

Hanoi olutta mainostetaan näyttävästi rannan tuntumassa.

Gili Taxi 91 oli sovitusti odottamassa hotellin edessä, kun menimme alas. Ensin ajettiin rantaa pitkin etelään ja Kristus-patsaan ohi seuraavalle kukkulalle, jossa on Hai Dang-majakka. Tie sinne oli mutkikas ja alussa aika huono. Majakalta oli aika hyvät näköalat kaupunkiin. Pysäköinnistä piti maksaa 10 000 dongia. Sen jälkeen ajettiin rantaa eteenpäin ja pysähdyttiin Chua Pho Da Son-temppelille. Se on buddhalaistemppeli. Matka jatkui toiselle temppelille Thich Ca Phat Dai kalasataman lähellä. Kuski lähti käymään 40 minuutiksi jossakin, joten ehdittiin ottaa yhdet oluet temppelin edessä. Baarissa ei ollut olutta, mutta tyttö haki kaupasta kadun toiselta puolelta Tiger-oluet. Kuski tuli sovitusti ja ajettiin kaupungin keskustaan, jossa pysähdyttiin Le Loi ja Trong-katujen kulman lähelle. Siitä ostettiin pullaa iltapäiväkahvin lisukkeeksi. Matkan varrella oli venäläisten asuttama kortteli ja kuski kertoi venäläisiä asuvan kaupungissa 2000. Sitten ajettiinkin hotellille tuttua reittiä ison ympyrän Dai Liet Si-muistomerkin ja Pullman-hotellin pronssin värisen kupolin ohi. Kuski otti keikasta 1 000 000 dongia (35 euroa).

Hotellilla keitettiin vettä ja juotiin kahvit Peran ja Sadun luona, jonne hotelli oli toimittanut komean kukkakimpun Peran synttäreiden kunniaksi. Sen jälkeen kirjoiteltiin taas kortteja ja matkakertomusta. 18.00 lähdettiin etsimään ruokapaikkaa. Lähdettiin kävelemään rantakatua pohjoisen ja aika läheltä löytyi Restaurant Festival, joka näytti hyvältä. Otimme pöydän pihalla olevan katoksen alta ja saimme hyvää ruokaa. Aterian jälkeen palattiin kaupan kautta hotellille ja menimme Peran ja Sadun luo juttelemaan ja nautiskelemaan synttäripäivän illasta.

Päivän ylin lämpötila oli 31.9 astetta. Päivä oli täysin aurinkoinen.

Vung Tau 30.11.2013

Matkustajasataman terminaali edustaa modernia arkkitehtuuria.

Majakka sijaitsee korkeammalla kuin Kristus-patsas ja sen luo pääsee autolla.

Kaupunki näkyy täältä paremmin. Hotellimme on keskellä korkean rakennuksen vieressä.

Tässä näkyy kaupungin keskellä oleva kilometrin pituinen lampi.

Chua Po Da Son-temppeli on buddhalaisten ja sen huomaa.

Rukouspaikkoja on sisällä ja ulkona suitsukkeineen.

Temppelin sisäänkäynti on komea kuteen yleensäkin.

Katukuppilassa nautittiin oluet kuskia odotellessamme.

Vung Taussa on pieniä puistoja ympäri kaupunkia.

Ylähyllyn kakut maksavat 120 000 dongia eli n. 4 euroa.

Iso liikenneympyrä ja muistomerkki nyt päivän valossa.

Pera, Satu ja hotellin toimittama kukkalaite.

Festival-ravintolan sisäänkäynti, jonne ei onneksi menty - meteliä oli.

Sen sijaan ruokailimme pihalla olevassa huvimajassa.

Green Hotel näytti yöllä green hotellilta kuten pitääkin.

Sunnuntai 01.12.13 Yön alin lämpötila oli 24.4 astetta. Aamu oli selkeä ja tuuli kohtuullista. Aamiaiselle yritettiin mennä 7.30, mutta ravintola oli aivan täynnä aasialaisia. Tarjoilija pyysi tulemaan 10 minuutin päästä uudestaan. Satu ja Pera olivat ehtineet aamiaiselle ennen ruuhkaa. Uudelleen menimme 8.00 ja silloin oli jo tilaa, vaikka porukkaa olikin paljon. Viikonloppuisin aamiaisen menu tuntuu olevan enemmän aasialaispainotteinen ihan ymmärrettävästi. Porukkaa tulee tänne mm. Saigonista vilvoittelemaan.

9.00 tulivat siivoojat, joten päätimme lähteä kävelemään. Hotellin vierestä poikkikatuja pitkin mentiin Vo Thi Sau-kadulle ja sitä pitkin käveltiin ison liikenneympyrän Dai Liet Si-muistomerkille. Ympyrän halkaisija on toiseen suuntaan 150 metriä ja toiseen suuntaan 180 metriä. Muistomerkille noustiin 62 porrasta. Ympyrän kohdalla on myös Khu Tuong Niem Liet Si-temppeli. Ympyrältä käveltiin Le Hong Phongia pitkin Nam Ky Khoi Nghia-kadulle, jossa oli käymämme parturin vastapäätä golfliike Lion Golf. Sieltä ostin 20 käytettyä ProV1 palloa, jotka maksoivat yhteensä 380 000 dongia eli n. 13 euroa. Matkaa jatkettiin kadun päähän ja käännyttiin kohti rantaa - Hoang Hoa Tham- katua. Garden Cafessa juotiin kahvit/mojitot. Sitten käveltiinkin Thuy Van-kadulle ja sitä pitkin hotellille lepäilemään. Kävelylenkki oli 5.1 km ja kesti aika tasan 3 tuntia. Aulassa kyselin tiskin takana olevalta mieheltä, kuka on Tien Loi. Hän kuului olevan hotellin johtaja ja paikalla huomenna.

Lepotauon jälkeen lähdettiin Peran kanssa kävelylle 14.00. Rantaa pitkin käveltiin pohjoiseen melkein Paradise-hotellille asti. Ihmeteltiin, kun paikalliset lilluivat yleisesti vedessä kaikki vaatteet päällä. Yksi 6 hengen tyttöryhmä pyysi meitä ottamaan kuvan koko porukasta. Rannalta löysin 10 000 dongin setelin. Paljasjaloin tepsuteltiin ja todettiin aaltojen voima. Kävimme Paradise Golfin portilla ottamassa kuvia ja siinä lähellä oli poliiseja sakottamassa motoristeja. Paluumatkalla käytiin katsomassa Imperial Plaza, joka on suuri ostoskeskus. Ylimmässä kerroksessa ovat ravintolat ja siellä otettiin kävelyn ainoat oluet. Hotelilla oltiin 16.20. Sen jälkeen otettiin tunnin levot ja sitten kahvit ja pienet drinksut huoneessamme. Katsottiin myös pari kolmen päivän kuvat koneelta.

Kuuden jälkeen lähdettiin syömään Imperial Plazan yläkertaan, jossa tilattiin pizzat. Sieltä palattiin taas hotellille ja istuttiin iltaa normaaliin tapaan. Päivän ylin lämpötila oli 31.7 astetta ja sää aurinkoinen koko päivän.

Vung Tau 01.12.2013

Auringon nousu oli melko komea ja tuuli olematon.

Näin aamusta kaupungin isotkin kadut olivat melkein tyhjiä.

Tämän hotellin rakentamisessa on näkynyt arkkitehdin käden jälki.

Ison liikenneympyrän vierssä on temppeli.

Tässä poseeraamme Päivin kanssa ympyrän tasanteella.

Kaupungin keskustassakin harrastetaan puutarhaa ja kalastusta.

Vung Taun pääposti on kaupungin reunalla.

Aika hyvin varustettu golfliikekin löytyi.

Markkinapaikka näytti todellakin markkinapaikalta.

Poikkesimme kahville viehättävään Garden-ravintolaan.

Rannalla oltiin yleensä kaikki vaatteet päällä.

Nämä tytöt pyysivät Peraa ottamaan heidän kännykällään kuvia.

Päivi, Pera ja Satu hotellimme edustalla lähdössä päivälliselle.

Tällä kertaa söimme Imperial Plazan yläkerrassa pizzat.

Tämän kivan Plazan ovimikon kanssa juttelin pitkät tovit.

Maanantai 02.12.13 Yön alin lämpötila oli 25.0 astetta. Aamiaiselle mentiin 6.45 ja oltiin melkein ensimmäiset. 7.35 otettiin jo taksi hotellin edestä ja ajettiin Paradise Golf Clubille. Greenfee oli edelleen 1 320 000 dongia. Bägit löytyivät varastosta ja pelaamaan päästiin C-lenkille 7.50. Peli sujui nopeasti, mutta ailahtelevasti. Edessä ei ollut ketään, mutta yksi yksinpelaaja päästettiin ohi jo toisella väylällä. B-lenkin 8. väylällä nähtiin näätäeläin con chon, joka vipelsi pakoon. Peli kesti 3h 40min ja klubilla oltiin 11.30. Suihkun jälkeen otettiin taas oluet ja syötiin. Sen jälkeen ajettiin hotellille, jossa oltiin 12.55.

Vung Tau Paradise Golf Club 02.12.2013

A-kenttä oli taas suljettu koko viikon, joten se jäi meiltä pelaamatta.

C:ltä aloitettiin ja sen lammikon reunoja oli siistimässä joukko työntekijöitä.

Puttigriineillä oli vipinää, kun 8 henkeä tallusteli reiän ympärillä.

Con Chon nähtiin B8:n väylän reunalla monena päivänä ja vain kerran muualla.

Peran edessä on oluttuoppi, joka oli ladottu täyteen jäitä.

Ei niin terveellinen ruoka, mutta herkullinen. Valinnan varaa listalla oli.

Terveellinen ruoka, mutta silti herkullinen. Riisi on oleellinen osa.

Klubin edessä on muutama kivan näköinen patsas.

Meri oli tänään melkoisen tyyni vielä puolilta päivin.

Lepotauon jälkeen lähdettiin Sadun ja Peran kanssa kävelemään rannalle. Ennen sitä tavattiin hotellin johtaja Mr. Tien Loi, jonka kanssa keskusteltiin puolisen tuntia. Vesi oli meressä entistä korkeammalla ja ylettyi välillä jo aivan jyrkempään penkkaan. Pieniä valkoisia rapueläimiä tuli aina veden mukana hietikolle, mutta ne kaivautuivat hyvin nopeasti hiekan sisään. Imperial Plazalta käytiin ostamassa juomia hotellille, mutta Tonicia ei siellä ollut. Kävin vielä katsomassa lähikaupoista, mutta ei löytynyt. Sillä aikaa Päivi keitti vettä ja meillä juotiin kahvit ja yritettiin selvittää, mikä eläin tuo con chon on. Ei vielä selvinnyt.

18.00 mentiin syömään hotellin ravintolaan. Ruoka oli hyvää ja hinta edullinen. Syötyämme kävimme hakemasta respasta aamiaiskupongit ja ostettiin Tonicia baarista. Myyjä tuli ravintolasta. Sitten mentiin Sadun ja Peran luo istumaan iltaa. 22.00 mentiin nukkumaan.

Päivän ylin lämpötila oli 32.4 astetta. Sää oli selkeä ja tuuli kohtuullinen.

Vung Tau 02.12.2013

Imperial Plazalla tuli vierailtua melkein päivittäin.

Joulutoivotuksia pukin kera oli kaikkialla.

Uusi hotelli valmistuu tosi lähelle Green Hotellia.

Tarjoilija ottamassa tilausta vastaan Green Hotellin ravintolassa.

Kevätkääryleet maistuivat varsinkin Peralle ja Sadulle.

Minä otin tällä kertaa katkarapuja, jotka olivat hyviä.

Tiistai 03.12.13 Yön alin lämpötila oli 26.4 astetta. Meren yllä oli sumua niin paljon, ettei auringon nousua näkynyt. Muuten sää oli kyllä selkeä. Aamiaiselle mentiin 6.40 ja heti 7.30 lähdettiin taksilla kentälle. Pelaamaan päästiin jo 7.50 C-lenkille, jossa ei ollut muita pelaajia lähelläkään. Nyt nähtiin taas yksi con chon ja myöhemmin samalla väylällä kuin eilen toinen con chon, joka on ilmeisesti näätä. Bunkkerit ovat kentällä osittain aika huonossa kunnossa ja haravat vielä huonommassa. A-lenkillä on aika iso kunnostus käynnissä ja se on taas suljettuna viikonloppuun asti. Toisena puoliskona pelattiin siten B. Kioskeja on B:llä ja C:llä kummallakin yksi, joiden lisäksi A:n ja B:n ykköstiin läheisyydessä on isompi kioski. Caddyt kuljettavat mukanaan pientä kansiota, johon kerätään kuitit kentän kioskeilta ja maksetaan pelin jälkeen green feen yhteydessä. Kierros kesti 3h 40min ja suihkun ja aterioinnin jälkeen palattiin hotellille 12.35.

Lepotauon jälkeen Pera ja Satu kävivät Imperial Plazalla kahvileipää etsimässä ja me käytiin viereisellä poikkikadulla kaupassa hakemassa vettä ja löydettiin myös giniä. Sitten juotiin kahvit Peran ja Sadun huoneessa ja Pera sai palkintonsa ensimmäisen väylän voitosta.

18.00 lähdettiin etsimään ruokapaikkaa Hoang Hoa Tham-kadulta. Sellainen löytyikin ja se oli Quan An Thuy. Paikka on aika iso, mutta siellä ei ollut ketään muita asiakkaita. Lisäksi henkilökunta laittoi hyttyskierukoita pöydän alle palamaan. Ruoka oli kuitenkin ihan OK eikä ollut kallista. Ruokailun jälkeen käytiin ihailemassa Hera Palace-hotellin joulukoristelua. Sitten käveltiinkin hiljalleen lompsutellen hotellille. Matkalla pikkulapsetkin huutelivat "Hello!" ja se tuntui ihan mukavalta. Iltaa istuttiin meillä ja turistiin mukavia. 21.30 rauhoituttiin sitten omiin oloihimme.

Päivän ylin lämpötila oli 33.3 astetta. Päivä oli selkeä eikä tuulta ollut kuin nimeksi.

Vung Tau 03.12.2013

Meri oli rauhallinen ja aamu hieman pilvinen eikä porukkaa ollut juurikaan rannalla.

Helikoptereita lensi kentän yli yhtenään kuljettaen turisteja sightseeingille.

Paradise Golfin A-lenkkiä korjattiin tosissan ja porukkaahan oli työtä tekemässä.

A-lenkin viimeinen väylä on haastava par-3 veden yli.

Värikkäitä valomainoksia löytyy Vung Taustakin.

Quan An Thuy'ssä käytiin syömässa ja oltiin ainoat asiakkaat.

Hera Palace-hotelli oli koristeltu komeasti joulua varten.

Pera istahti joulupukin viereen Hera Palacen edessä.

Katukeittiöitä oli tiuhassa aivan Thaimaan tapaan.

Keskiviikko 04.12.13 Yön alin lämpötila oli 26.1 astetta. Aurinko oli taas meren yllä pilviverhon takana, mutta pilkotti pilvien välistä. Muuten sää näytti selkeältä. Rannalla oli ihmisiä jo viiden aikoihin. Aamulla vesi näytti olevan paljon alempana kuin iltapäivällä ja rannassa oli isoja lammikoita, kun vesiraja oli vetäytynyt kauemmaksi. Aamiaiselle mentiin 6.45 ja taksi kentälle otettiin 7.30.

Greenfee oli alennettu ja se oli 1 100 000 dongia. Pelaajia oli taas aika vähän, mutta silti lähdettiin 19. reiältä eli C-lenkki pelattiin ensin ja aloitettiin 7.50. Ihan rauhassa saatiin pelata, jos ei huomioida helikoptereiden suurta määrää, joka lenteli päivän mittaan kentän yli. Ne kuljettivat turisteja sightseeingille ympäristöön. Con chon nähtiin taas samalla väylällä kuin aiemminkin. Caddyt keräsivät vesilammikossa kasvavista Lotuksista pieniä kartioita, jossa oli kuoren sisällä pähkinän tapaisia valkoisia siemeniä, joita itse söivät ja syöttivät meillekin. Sen nimi on hat sen. Kaunis valkoinen kukka, jota näkee kentillä, on su. Kentällä on myös Temppelipuita, joissa on tuoksuva kovaterälehtinen kaunis kukka. B-lenkillä oli hieman enemmän porukkaa, mutta peli eteni sujuvasti. B4-väylällä löin oikealle ja kun menin pallolleni, eilinen caddyni oli siinä moottoripyörän kanssa. Kierros saatiin loppuun 11.35 eli kesto oli 3h 45min. Pelin ja suihkun jälkeen otettiin taas normaaliin tapaan oluet ja ruoat. Meidät tunnetaan jo hyvin ravintolassa ja saatiin jälkiruoaksi vesimelonia. Tiskilläkään ei tarvitse sanoa nimeämme, kun laput tulevat nopeasti caddyille.

Vung Tau 04.12.2013

Tässä yksi Vung Tau Paradise Golfin kioskeista.

Työläiset kyykkivät väylällä nyppimässä rikkaruohoja.

Caddy esittelee lootuksen latvakartiota, josta saatiin siemeniä.

Lootus on kukkinut ja nyt on siementen aika.

Kioskeissa ehdittiin yleensä istahtaa hetken.

Con chon kantaa ilmeisesti poikasta suussaan turvaan.

Tarjoilijoilla oli eri päivinä eri väriset mekot.

Valkoinen golfaripatsas klubin piha-alueella.

Tässä vielä yksi patsas rangekatoksen edessä.

Hotellille mennessämme saimme Mailinh-taksin, jonka kuski puhui aika hyvin englantia. Kysyin häneltä hintaa Ho Chi Minhin lentokentälle ja hän sanoi 1 500 000 dongia. Teimme hänen kanssaan diilin, että tulee hakemaan meidät lauantaina klo. 11.00. Huoneessa oli tehty tarkempi siivous ja pyykkipussi oli otettu pesulaan.

Lepotauon jälkeen käytiin Peran kanssa kävelemässä rannalla. Vesi oli taas korkealla ja aallot pyyhkivät rantapenkkaa. Paikallisten suuri huvi näyttää olevan vaatteet päällä aaltojen keskellä istuminen tai seisominen. Uimapukuja ei paikallisten yllä näe. Kävelyn jälkeen poikkesin kaupassa hakemassa vettä ja sitten juotiin kahvit meillä. 18.30 lähdettiin syömään ja mentiin hotellimme lähelle Trong Tin-ravintolaan, jossa syötiin kevätkääryleet. Sieltä palattiin kaupan kautta hotellille ja istuttiin iltaa Sadun ja Peran luona.

Päivän ylin lämpötila oli 33.1 astetta ja päivä oli iltapäivällä melko pilvinen.

Vung Tau 04.12.2013

Paikalliset tykkäsivät istua vedessä vaatteet päällä.

Uimarannan selkeät säännöt oli myös englanniksi.

Upeita mainoksia on kaupungissa paljon.

Trong Tin-ravintola on aivan hotellimme lähistöllä.

Pera tutkii ruokalistaa, jossa oli annokset myös englanniksi.

Pimeä tuli Vung Tau'hun aikaisin auringon laskiessa n. 17.30.

Torstai 05.12.13 Yön alin lämpötila oli 25.9 astetta. Aamu näytti aika pilviseltä, mutta sateen uhkaa ei ollut. Rannalla oli taas porukkaa paljon keräämässä jotain - ehkä simpukoita tai rapuja. Aamiaisella oltiin normaaliin tapaan n. 6.40 ja nyt siellä oli hieman enemmän porukkaa. Kentälle päästiin lähtemään n. 7.30 ja pelaamaan jo 7.50. Taas aloitettiin C19-väylältä. Edessämme eikä takanamme ollut ketään, joten saatiin mennä omaa vauhtia. Uutena eläintuttavuutena oli yhdessä puussa kiivennyt lisko, joka oli häntineen ehkä 30 cm pitkä. A-lenkillä näkyy olevan melko iso operaation käynnissä, koska väylien nyppijöitä oli pilvin pimein. Nyt sain otettua valokuvia muutamasta A-lenkin väylästä ja se vaikuttaa haastavimmalta ysiltä. Caddyt olivat taas hyviä, vaikkei englanti oikein sujunutkaan. Peli saatiin päätökseen 11.35 eli kesto oli 3h45min. Taas syötiin klubilla ja tuntuu siltä, että kaikki tuntevat meidät. Hotellilla oltiin 12.30.

Vung Tau Paradise Golf Club 05.12.2013

Temppelipuussa on usein aika vähän lehtiä ja kukkia.

Kukka on kuitenkin komea ja niitä löytyy golfkentiltä Aasiassa.

Ei todellakaan sada, mutta aurinkovarjo on ihan hyvä.

Pitkiä tasaisia väyliä on muutamia, mutta onneksi on vettä lähistöllä.

Tämä 30-senttinen lisko ei juuri kuvaamista hätkähtänyt.

Tässä yksi haastavimman A-lenkin väylistä. Olisipa päästy pelaamaan!

Lepotauon jälkeen juotiin kahvit Peran ja Sadun huoneessa ja juteltiin mukavia. Suunniteltiin myös illan menoja. 18.00 lähdettiin kävelemään rantakatua pohjoiseen päin ja päädyttiin Imperial Plazan yläkertaan, jossa otettiin oluet ja pientä syötävää. Tuttu kaveri oli taas ovimikkona ja vaihdoin muutama sanan hänen kanssaan. Siitä käveltiinkin sitten hotellille. Iltaa istuttiin sitten meidän luona ja juteltiin mm. poliiseista ja mystisistä ilmiöistä.

Päivä oli reissun viilein. Ylin lämpötila oli 28.7 astetta ja 19.30 oli alle 26 astetta lämmintä. Tuuli oli melko kova mereltä päin.

Vung Tau 05.12.2013

Huyvin monessa paikassa on käytetty tällaisia valkoisia patsaita koristeluun.

Illalla liikkeet ja ravintolat muuttuvat eri näköisiksi valojen vuoksi.

Imperial Plazalla on Aino Sofia-niminen liike. Mistähän nimi tulee?

Imperial Plazan ravintolakerroksen terassilla oli jouluseimi.

Jokaisessa kerroksessa oli joulukoristelua ja tässä joulukuusia.

Alimmassa kerroksessa on myös market, jonka kassalla Päivi on.

Perjantai 06.12.13 Yön alin lämpötila oli 24.8 astetta. Sää näytti aika pilviseltä. Aamiaisella oltiin jo heti 6.30:n jälkeen ja kentälle lähdettiin 7.20. Matka on lyhyt, joten pelaamassa oltiin C-lenkillä jo 7.40. Nyt olikin sitten jo reissun viimeinen peli. Muutaman väylän ajan sää oli melko pilvinen, joten ei ollut liian kuumaa. Tällä kentällä on aika mukavasti korkeuseroja, joka tekee kentän paljon mielenkiintoisemmaksi. Edessämme ei ollut pelaajia ennen kuin B-lenkin alusta lähtien. Odottelemaan jouduttiin hieman, mutta kierros kesti kuitenkin vain 3h 50min. Suihkun jälkeen syötiin ja henkilökunta antoi meille lahjaksi jälkiruoan ja klubin lippikset sekä Paradise Resortin esitteet. Hotellilla oltiin 12.50.

Vung Tau Paradise Golf Club 06.12.2013

Päivin avauslyönti jollain kentän takaosan väylistä.

Caddyn kasvot näkyivät vain kioskeilla sekä pelin alussa ja lopussa.

Muuten kasvot oli peitetty hengitussuojaimella ja jollain liinalla.

A-lenkin 9. väylä olisi kyllä kiva joskus vielä pelata kuten koko kenttäkin.

Punaisia "lumpeita" kasvaa täälläkin ja kaunistaa kenttää entisestään.

Klubin ravintolassa riittää henkilökuntaa ja tässäkin näkyy 10 työntekijää.

Sitten alkoikin bägien ja matkalaukun alustava pakkaaminen. Peran kanssa käytiin aulassa tekemässä lähtöselvitys lennoille ja saatiin jonkinlainen tosite siitä respan sähköpostin kautta. Asumisemme hinnankin selvitin ja se on, mitä Mr. Tien Loi sähköpostissa lupasi. Huoneessamme juotiin kahvit ja jatkettiin pakkailua ja lepäilyä.

Poikettiin Peran kanssa kaupassa ja juteltiin porukalla huoneessamme. 17.00 lähdettiin ostoksille Imperial Plazalle, mutta paljon ei jäänyt saaliiksi. Sieltä käveltiin hotellimme ohi ja mentiin syömään sivukadulle Lua Hong-ravintolaan. Ruoka oli ihan hyvää ja halpaa. Sieltä palattiin hotellille ja otettiin aulabaarissa Gin Tonicit, joita tarjoilija ei ilmeisesti koskaan ennen ole sekoitellut. Opastuksellamme se kuitenkin sujui hyvin ja saimme juomamme. Sitten mentiinkin Sadun ja Peran luon puimaan reissumme antimia.

Päivän ylin lämpötila oli 29.0 astetta. Sää oli aamulla pilvinen, mutta kirkastui sitten, mutta tuulta oli melkoisesti.

Vung Tau 06.12.2013

Peraa ojentaa Päiville liinan, jonka osti ihan vaan muistoksi reissusta.

Hotellin portaat ja hyvin koristeltu ravintolan ovi 2. kerroksessa.

Tämä kauppa oli lähikaupoista parhaiten varustettu ja sen yhteydessä on myös hotelli.

Nyt perjantai-iltana alkoi kova leijojen lennätys rannalla ja se jatkui seuraavana päivänäkin.

Lua Hong-ravintolan menu, jossa oli hieman myös englannin kieltä.

Tarjoilija otti meistä kuvan Green Hotellin aulabaarissa, jonne tuli tekemään meille gin tonicit.

Lauantai 07.12.13 Yön alin lämpötila oli 24.6 astetta. Sää oli aamulla melko selkeä ja tuuli rauhallista. Aamiaiselle mentiin 7:n jälkeen ja siellä oli aika rauhallista - enemmän kuitenkin porukkaa kuin arkiaamuina. Pakkaaminen saatiin valmiiksi ja käsitavaroiden painojen kanssa meinasi tulla ongelmia. Kävin tekemässä pienen kävelylenkin rannalla, mutta turhan kuumaa oli matkavaatteissa. Rannalla lennätettiin nyt valtavasti leijoja, joista osa oli tosi isoja. Myös varjosurfaajia oli joitakin ja sitä muuta porukkaa pilvin pimein, koska aallokko oli nyt aika pientä.

10.20 mentiin alas tekemään check-out. Hotelli maksoi luvatut 775 000 dongia/yö eli 27.3 euroa. Green Hotel Vung Tau on oikein hyvä kolmen tähden hotelli erinomaisella paikalla ja huoneidemme sijainti oli aivan oikea - parveke ja ikkunat pohjoispuolella ja näkymä 5. kerroksesta merelle. Huoneet olivat siistit ja ihan asuttavat. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja kaikki sujui. Pesupalvelukin toimi hyvin eikä ollut kallista.

Taksikuski, jonka kanssa sovittiin keikasta Ho Chi Minh Cityn lentokentälle, tuli aulaan vastaan kantamaan tavaroita autoon. Se ei ollut sama taksi, jonka kyydissä olimme olleet, mutta samankokoinen ja hyvin saatiin tavaramme siihen mahtumaan. Kuskiksi lähti kaverin veli, joka puhui myös jonkin verran englantia. Lähtö kentälle tapahtui 10.40 ja melko rauhallisessa liikenteessä ajeltiin n. 3 tunnissa lentokentälle. Matkalla nähtiin yksi juuri tapahtunut liikenneonnettomuus, jossa oli osallisena ainakin polkupyörä ja valotolppaan hurauttanut pakettiauto. Ilmeisesti hengissä kuitenkin selvisivät osapuolet. Kentällä oltiin 13.40 ja taksi maksoi sovitut 1 500 000 dongia eli 53 euroa (120 kilometriä ja kolme tuntia). Tiemaksuja kuski maksoi 60 000 dongia ja annoimme hänelle 100 000 dongia, koska hän joutuu myös palaamaan Vung Tau'hun.

Vung Tau - Ho Chi Minh City 07.12.2013

Vung Taun hiekkarannat jäävät taakse ja koko paikasta tykättiin kovasti.

Tänä aamuna oli leijoja entistä enemmän ja mallejakin löytyi paljon.

Matkalla Ho Chi Minh Cityyn ollaan ja tien varrella on kaikenlaista nähtävää.

Matkalla nähtiin juuri tapahtuneen onnettomuuden jäljet ja nämä olivatkin ainoat.

Temppeleitä ja kirkkoja oli tien varrella paljon, mutta kunnon kuvia ei liikkuvasta autosta saanut.

Long Thanhin golfkentän opaste sattui silmään Saigonin lähellä.

Yksi Saigonin monista tien varrella olevista temppeleistä.

Ho Chi Minh Cityn lentokentän lähtöselvitysaula on vaatimaton.

Aula on pieni, mutta nyt ei ollut ruuhkaa.

Lentokenttä on aika pieni ja vaatimaton, mutta kahviossa ehdittiin hyvin nauttia kahvit, leivät ja oluet, koska Cathay Pacificin lähtöselvitys avautui vasta 16.00. Silloin mentiin jonoon, mutta vasta 16.20 tuli henkilökunta paikalle. Nopeasti päästiin esittelemään matkatavaramme, joissa oli kummallakin porukalla yksi laukku (bägi) liikaa. Pari bägiä meni matkalaukusta ja ylimääräisistä maksettiin sama maksu kuin Helsingistä lähtiessämme. Emme tiedä, mitä olisivat pyytäneet, koska näytin Helsingin pään maksukuitin. Kävin maksamassa molemmat eri tiskillä ja sillä välillä kaikki olikin jo laitettu menemään Helsinkiin. Saimme myös Boarding Passit Finnairin lennolle Hong Kongista eteenpäin. Turvatarkastuksesta päästiin sujuvasti läpi ja kansainvälinen puoli olikin paljon laajempi ja nykyaikaisempi. Liikkeitäkin oli paljon. Yhdessä ravintolassa istuttiin GT:stä nauttien. Portilla 9 oltiin 18.30 ja Cathay Pacificin Airbus 330-koneessa 18.40. Kone lähti portilta etuajassa 19.07 ja nousi ilmaan 19.17. Liikenne kentällä oli melko vilkasta. Arvioitu lentoaika oli 2h 9min.

Ho Chi Minh City - Hong Kong 07.12.2013

Kansainvälinen puoli oli Ho Chi Minh Cityn kentällä jo eri luokkaa ja palveluita löytyi.

Ei näytä lähteminen Vietnamista olevan kivaa, kun mietittiin baarissa, mitä tilataan.

Tan Son Nhat International näkyy olevan kentän virallinen nimi.

Matka kohti Hong Kongia alkaa ja Satu vilkuttaa Vietnamille.

Vakavat ovat ilmeet toisessakin penkissä.

Olemme saapuneet Hong Kongin aika uudelle kansainväliselle lentokentälle.

Hong Kongin kansainväliselle lentokentälle laskeuduttiin 22.17 eli kone oli ilmassa tasan 2 tuntia. Lämpötila oli 19 astetta ja sää aika selkeä. Lentokentällä löydettiin helposti transit-tiski E1:stä ja sieltä sain myös kutsun loungeen, mutta ikävä kyllä se oli vain yhdelle hengelle ja jäi niin käyttämättä. Valitettavasti kentältä ei löytynyt yhtään auki olevaa baaria paitsi yksi, mutta siellä oli pitkät jonot. Siirryimme ensin junalla lähtöporttien lähelle ja sitten käveltiin sama kilometrin matka takaisin etsimään ravintola-alueelta auki olevaa baaria. Ei siis löytynyt. Kävellen palattiin taas lähtöportille istuskelemaan. Päivin kanssa juteltiin kiteeläisen pariskunnan kanssa ja he tunsivat ystävämme Korhoset, jota asuivat aiemmin Kiteellä. Finnairin Airbus 340-300 oli jo putkella ja siihen päästiin 01.00. Kone lähti putkelta 01.25 ja ilmassa oltiin 01.44.

Hong Kong - Helsinki 07.12.2013

Junalla siirryttiin terminaalin toiseen päähän.

Joulukoristeita oli Hong Kongin kentälläkin.

Kauniisti on joulukuusi ympäröity.

Sunnuntai 08.12.13 Lento sujui mukavasti koko matkan ollessa pimeää. Koska en taaskaan saanut nukuttua, kävin kertomassa kokemuksiamme yhdelle lentoemännälle. Eipä porukastamme juuri muutkaan nukkuneet, mutta jotenkin se aika kuitenkin kului.

Kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle 06.11. Sää oli poutainen ja pakkasta 3.5 astetta. Maassa oli ohut kerros lunta. Portilta 36 käveltiin melkein ykkösterminaalille hakemaan laukut, jotka saatiinkin nopeasti jo 06.25. Aseman edestä otettiin egyptiläisen miehen ajama taksi. Hän näytti lapsensa ja lapsenlapsensa kuvia ja kertoi eronneensa suomalaisesta vaimostaan jo vuosia sitten. Hän jutteli paljon elämästään ja suunnitelmistaan matkalla Olariin. Kotipihassa oltiin 07.11 ja erittäin onnistunut reissu oli takana.

Helsinki - Espoo 08.12.2013
-
Joulukoristeita oli Hong Kongin kentälläkin.
-

    Yleistä Vietnamista

viisumi ja passi
Suomalaiset eivät tarvitse Vietnamiin viisumia alle 15 vuorokauden oleskeluun. Turistiviisumin saa lentokentältä passiin. Hotelleissa passi otetaan yleensä koko oleskelun ajaksi vastaanottoon ja sen saa pois kun hotellihuone on maksettu.

matka
Vietnamiin on tarjolla matkatoimistojen järjestämiä seuramatkoja, jonka hankkiminen on helpoin tapa, jos haluaa kaiken valmiina. Lennot ovat tällöin yleensä suoria lomalentoja. Finnair lensi viime kesänä (2013) suoria lentoja Hanoihin, mutta ne loppuivat lokakuussa. Muita suoria lentoja ei Suomesta Vietnamiin ole. Yhdellä välilaskulla pääsee Saigoniin tai Hanoihin, kun lentää Finnairilla Bangkokiin tai Hong Kongiin ja sieltä jollain muulla lentoyhtiöllä perille. Matkalipun kirjoittamiseen kannattaa käyttää tässä tapauksessa matkatoimiston palveluita, jolloin lennot saa samalle lipulle ja näin matkatavarat suoraan perille asti. Lentojen hankkiminen netin kautta tulee ehkä halvemmaksi, mutta luultavasti joutuu matkatavaroita käsittelemään koneen vaihdon yhteydessä ja tällöin esimerkiksi ylimääräisestä matkatavarasta (esim. golfbägi) joutuu maksamaan toisen lentoyhtiön taksojen mukaan. Jos lennot ovat yhdellä lipulla, ylimääräinen matkatavara menee samalla maksulla perille asti.

valuutta
Vietnamiin voi vaihtaa rahaa (= Vietnamin dongeja) jo Suomessa esim. Forexissa. Vaihtokurssi on hieman heikompi kuin eurojen vaihtaminen Vietnamissa, mutta suurta eroa ei ole. Kurssi on sellainen (2013), että 1 euro = n. 28 000 dongia. Euroja vaihdetaan Vietnamissa kaikissa rahanvaihtopaikoissa, mutta joidenkin tietojen mukaan USA:n dollarilla olisi edullisempi kurssi.

hotellit
Eritasoisia hotelleja löytyy Vietnamin kaikista kaupungeista runsaasti. Edullisimmaksi tulee hotellin varaaminen netin kautta. Itse käytän tapaa, että pyydän sähköpostilla tarjousta suoraan hotellista. Ainakin tähän asti se on antanut hyvän tuloksen muuallakin kuin Vietnamissa. Kolmen tähden hotellit ovat usein erinomaisia buffetaamiaisineen eivätkä maksa paljon.

kielitaito
Turistipaikkojen ulkopuolella englanninkielen taito on Vietnamissa heikkoa. Sehän on Ranskan entisiä siirtomaita, joten ranskan kielellä on edelleen vahvempi asema. Hotelleissa osataan kyllä hyvin englantia ja muutenkin myös turistipaikkojen ulkopuolella kyllä tulee toimeen, kun jaksaa olla kärsivällinen.

liikenne
Vietnamissa on oikeanpuoleinen liikenne, mutta varsinkin suurkaupungeissa, kuten Saigon (Ho Chi Minh City) ja Hanoi voi risteysten lähellä varautua suloiseen sekamelskaan, jossa autoja ja varsinkin moottoripyöriä tulee kaikilla kaistoilla eri suuntiin. Jalankulkijoita ei juurikaan kunnioiteta, mutta väistetään kyllä. Kadun ylityksessä ei kannata tehdä äkkipysähdyksiä eikä muitakaan äkkinäisiä liikkeitä. Pienemmissä kaupungeissa liikenne on yleensä huomattavasti rauhallisempaa. Moottoripyöriä on kyllä kaikkialla paljon ja niitä kannattaa varoa, sillä ne puikkelehtivat autojen välissä ja ajavat usein suurella nopeudella.

taksit
Kaupungeissa on kyllä järjestettyä bussiliikennettä, mutta yksinkertaisin tapa vähän pidemmillä matkoilla on käyttää taksia. Se on Vietnamissa halpaa, mutta varsinkin turistipaikoissa kannattaa katsoa, että taksissa on mittari päällä. Ainakin Mailinh ja Vinasun ovat luotettavia maanlaajuisia yhtiöitä, jotka käyttävät mittaria säännöllisesti. Vung Taussa 4 kilometrin matka maksoi aina vähän alle 70 000 dongia (= alle 3 euroa). 130 kilometrin (3 tuntia) matka Saigonista Vung Tau'hun maksoi n. 1 500 000 dongia eli n. 53 euroa ja me mahduttiin neljästään kaikkine matkatavaroinemme ja golfbägeinemme yhteen farmari-Toyotaan.

ihmiset
Ihmiset ovat Vietnamissa aidosti ystävällisiä. Mitään suurempaa aggressiivista myyntikulttuuria ei ole, joten melko rauhassa saa olla. Ongelmiin annetaan mielellään apua. Lapset tervehtivät yleensä aina kun huomaavat turistin huutamalla "Hello". Tungoksissa kuitenkin kannattaa varoa varkaita, kuten kaikkialla maailmassa. Suuri ongelma se ei kuitenkaan Vietnamissa ole.

ravintolat
Turistipaikkojen ulkopuolella on aika vaikea löytää eurooppalaistyylisiä siistejä ravintoloita. Siellä ravintolat on suunnattu paikalliselle väestölle ja ruoka on yleensä paikallista ja menu vain vietnamiksi. Vung Taussa löytyi kuitenkin melkein kaikista ravintoloista ruokalista myös englanniksi tai ainakin löytyi kuvia eri annoksista. Ei siellä nälkää tarvinnut kärsiä. Yleensä työvälineiksi tuotiin tikut, mutta ainakin pyydettäessä sai haarukan ja lusikan. Hotelleista löytyy parempia ravintoloita eivätkä ne ole kalliita.

pesulat
Pidemmillä matkoilla vaatteiden pesusta pitää huolehtia, jotta ei tarvitse mukaan niin paljon ylimääräisiä asusteita. Thaimaassa on totuttu siihen, että halpoja pesuloita on vieri vieressä. Saigonissa ja Vung Taussa ei nähty yhtään pesulaa ja systeemi kuulemma toimiikin hotellien kautta. Hinnat eivät ole kovat, joten hotellien pesupalveluita voi hyvin käyttää.

GOLFIA VIETNAMISSA
GOLFMATKASIVULLE KOTISIVULLE

[matkailu]

Päivitetty viimeksi
24.04.2019
Copyright © 2013 - 2019
Esa Hänninen
ejh@diccons.com